Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dakgoten vernieuwen: prijs & aandachtspunten

Onze daken krijgen het hele jaar door veel regen te verwerken. Om al dat hemelwater vlot te laten wegstromen, voorzien we onze huizen van dakgoten. Net als de daken zelf is het ook belangrijk om die dakgoten in een goede staat te houden. Maar wat als die beschadigd zijn? In dit artikel lees je meer over dakgoten vernieuwen!

Ga snel naar:
Dakgoot vernieuwen of herstellen?
Dakgoten vernieuwen: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Onderhoud dakgoten
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Moet ik mijn dakgoten vernieuwen?

Dakgoten hebben jaarlijks een grondig onderhoud nodig. Maak je die niet regelmatig schoon? Dan krijg je op termijn onvermijdelijk te kampen met schade. Vaak is een kleine reparatie genoeg, maar na een lange periode zal je zo’n afvoersysteem wellicht moeten vernieuwen. Anders loop je een groot risico op lekkages, met natte buitenmuren, vochtplekken en schimmels tot gevolg. Een dakgoot kan schade oplopen door…

 • Slijtage: dakgoten kunnen lekken of openstaan door de harde weersomstandigheden. De logische aftakeling van de dakgoten zorgt voor gaten en soms zelfs voor loszittende onderdelen.
 • Verstopping: takjes, bladeren en ook zand kunnen zich ophopen in je dakgoten. Door het natuurlijke afval kan het water niet meer weg en raken je dakgoot en regenpijp verstopt.
 • Roestvorming: de onderdelen aan een dak komen continu in contact met vocht. Roestvorming treedt hierdoor vaak op aan de afwatering en zeker als het materiaal niet corrosiebestendig is.

Wil je jouw dakgoten laten vernieuwen door een dakwerker? Kom gratis in contact met verschillende aannemers en vergelijk meerdere voorstellen. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

dakgoten vernieuwen

 

Dakgoot vernieuwen of herstellen?

Het is belangrijk om minstens 1 keer per jaar jouw dakgoten te controleren. In de meeste gevallen volstaat het om opgehoopt vuil weg te halen. Is er toch schade merkbaar? Of heb je je dakgoten al lang niet meer gekuist en is het kwaad geschied? Dan moet je je dakgoten vernieuwen of herstellen. Wanneer kies je nu best voor welke optie? Een korte vergelijking!

 

OPTIE 1: dakgoot herstellen

Een verstopte afvoer, een kleine lekkage of een losgekomen stuk vragen vaak niet meer dan een herstelling van je dakgoot. Deze problemen komen ook voor bij dakgoten die nog maar enkele jaren geplaatst zijn. Je dakgoten opnieuw laten verstevigen of een lek afdichten zijn zeker voldoende in deze situaties.

 

OPTIE 2: dakgoot vernieuwen

Zijn jouw dakgoten al meer dan 10 à 15 jaar oud en ontstaan de problemen op meerdere plaatsen? Kies er dan voor om je dakgoten volledig te vernieuwen. Grotere schade en meerdere lekkages kan je niet meer redden met een kleine reparatie. Je dakgoten laten vervangen door een expert is in dat geval een beter idee.

LET OP: de ene dakgoot is de andere niet. Het vernieuwen van dakgoten hangt sterk af van het materiaal waaruit die zijn gemaakt.  Een zinken dakgoot heeft bijvoorbeeld andere noden dan een dakgoot van PVC.

 

Dakgoten vernieuwen: prijs

Hoeveel kosten nieuwe dakgoten nu precies? Die prijzen hangen vooral samen met het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken en het aantal lopende meters aan dakgoten die je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen voor dakgoten per materiaal:

 

Materialen dakgoot vernieuwenPrijs per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Zink€ 60
PVC€ 30
Aluminium€ 60
Koper€ 70

 

Wil je een exacte prijs voor jouw nieuwe dakgoten? Een goot vernieuwen kan je makkelijk laten uitvoeren door een specialist. Contacteer enkele ervaren dakwerkers via onze offertedienst en vergelijk gratis verschillende voorstellen. Start je aanvraag hier.

 

dakgoot volledig vernieuwen

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Afhankelijk van je woonsituatie en de staat van je dakgoten zijn er een aantal zaken om in het achterhoofd te houden. Bij een vernieuwing moet je zeker rekening houden met de volgende punten:

 

 • Soort dakgoot: je kan kiezen uit een aantal soorten dakgoten die de vorm en stijl van je huis mee bepalen. Kijk welke soort voldoet aan jouw wensen en het makkelijkst is om te plaatsen. Je hebt keuze uit bakgoten, mastgoten, verholen goten, zakgoten en nog veel meer soorten dakgoten.
 • Materialen: materialen zijn de volgende belangrijke stap in je keuzeproces. De levensduur en prijs zijn hier zeker van belang.  Een zinken dakgoot heeft een langere levensduur dan een PVC dakgoot. Met een koperen dakgoot kies je dan weer voor een luxueuze uitstraling.
 • Mijn VerbouwPremie: als je je dakgoten en afvoerpijpen vervangt, heb je recht op een premie van de Vlaamse overheid. Je komt in aanmerking voor deze Mijn VerbouwPremie als je de werken laat uitvoeren door een aannemer en als het gebouw minstens 15 jaar oud is.
 • Extra opties: tijdens de vernieuwing van je dakgoten kan je ook nadenken om enkele extra’s te laten uitwerken. Zo is het verstandig om een afdekking of dakgoottegel bij je dakgoten te plaatsen. Je kan ook LED spots installeren om de donkere plekken rond het huis te verlichten.

Kies een ervaren dakwerker om je dakgoten te vervangen!

Volstaat een eenvoudige herstelling niet meer en wil je je oude dakgoten vernieuwen?  Via onze offertedienst kan je verschillende aanbiedingen vergelijken bij meerdere experts. Zo krijg je advies op maat en kan je kiezen voor het beste alternatief. Vul de nodige informatie in en start je aanvraag via het offerteformulier.

 

Welk onderhoud voor dakgoten?

Het is noodzakelijk om je dakgoot eens in het jaar te reinigen. Je kan een dakwerker inschakelen om je dakonderdelen te controleren en te reinigen of je kan zelf met de schoonmaak starten. Door de verstopte herfstbladeren en het mos te verwijderen, kom je al een heel eind verder. Enkele sleutelelementen:

 • Ook dak reinigen:  met een proper dak hou je je dakgoten ook langer netjes en kunnen ze het water goed blijven afvoeren. Op die manier voorkom je een verstopte afvoerpijp en mogelijke waterschade aan je dak of muren. Zo blijven je dakonderdelen voor lange tijd goed.
 • Het beste moment: je kan het best je dakgoten reinigen voor de winter. Je begint het liefst aan een lange natte periode zonder alle herfstbladeren in de goten. Door het vuil te verwijderen en de dakgoot grondig af te spoelen, zie je ook beter of een reparatie of vernieuwing nodig is.
 • Hoe reinigen: het opschonen of ontmossen van het dak mag je dus niet vergeten. Met een hogedrukreiniger kan je het meeste vuil snel opruimen. Je kan nog met extra reinigingsmiddel de dakgoten proper schrobben.

Ben je handig genoeg en heb je geen schrik om op de ladder te staan? Dan kan je zelf op een goed moment je dakgoten kuisen. Als je zeker wil zijn van een grondig onderhoud, laat je liever een dakwerker het volledige dak schoonmaken. Ontdek meerdere prijzen op maat via onze onderstaande offertedienst:

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers