Ontmossen dak

Last van mos op het dak? Dan kan je best zo snel mogelijk actie ondernemen. Mosgroei is namelijk enorm schadelijk voor de dakconstructie en heeft ook een nefaste invloed op het uitzicht van jouw dak. Een dak ontmossen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de dakbedekking en mate van vervuiling. Alles over deze methodes en de prijzen, samen met handige tips rond het ontmossen van daken ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: Waarom dak ontmossenPrijsWerkwijzeDHZ of vakman inschakelen

 

Waarom mos op dak verwijderen?

Jouw dak mosvrij maken heeft zowel esthetische als technische redenen:

1. Esthetische redenen

Het dak is een van de eerste dingen die opvalt als je een huis bekijkt. Mos op het dak zorgt echter voor een groene schijn en vuile en onverzorgde indruk, wat niet echt aantrekkelijk oogt. Het dak mosvrij maken laat het er weer als nieuw uitzien. Jouw dak ziet er dus weer mooi en verzorgd uit zodat jij een goede indruk nalaat bij jezelf, bezoekers en potentiële kopers.

2. Technische redenen

Niet onmiddellijk zichtbaar is de materiële schade dat mos aan het dak kan toebrengen. Mos, maar ook algen en ander vuil hechten zich vast in de poriën van het dak. Dat maakt de dakbedekking poreus en doet barsten en scheurtjes ontstaan waardoor water makkelijk kan insijpelen, met waterschade tot mogelijk gevolg.

Zeker bij vriesweer is het risico op schade groot. Het ingesijpelde water en het vocht in het mos zet dan uit waardoor nieuwe barsten in de dakbedekking kunnen ontstaan of bestaande scheurtjes groter kunnen worden. Opnieuw kan dit lekkages tot gevolg hebben.

Weet ook dat het risico bestaat dat mos dakisolatie aantast. Dakisolatie die niet optimaal werkt, heeft energieverlies en dus een hogere energierekening als gevolg.

 

Om jezelf te verzekeren van kwaliteit en een goed resultaat is het aan te raden om een gespecialiseerd reinigingsbedrijf in te schakelen voor het ontmossen van jouw dak. Benieuwd naar advies en prijs op maat? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij experts in dakreiniging uit jouw regio via de offertepagina.

 

ontmossen dak

 

Dak ontmossen prijs

De prijs voor het laten ontmossen van een dak is vooral afhankelijk van de grootte van het dak en of je jouw dak na het ontmossen ook wil laten coaten voor extra bescherming. Daarnaast kan ook het soort dak, de dakbedekking, de bereikbaarheid van het dak en de mate van vervuiling een invloed hebben op de prijs. Enkele richtprijzen:

Type dakreiniging
Gemiddelde prijs per m² (incl. btw en arbeid)
Ontmossen dak
€9 à €15 per m²
Ontmossen + coaten dak
€30 à €45 per m²
Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag vrijblijvende offertes aan bij experts in dakreiniging via onze offertepagina.

 

 

Hoe dak ontmossen?

Doorgaans gebeurt het ontmossen van daken in volgende stappen:

Stap 1: Inspectie van het dak

Eerst en vooral is het belangrijk om het dak aan een grondige analyse te onderwerpen om zo de geschikte reinigingsmethode te bepalen. Welke werkwijze het meest geschikt is, is afhankelijk van het soort dak, de dakbedekking en de mate van vervuiling.

Het bepalen van de gepaste reinigingsmethode, met het juiste reinigingsproduct en aangepaste waterdruk, is belangrijk om schade aan het dak te voorkomen.

 

Stap 2: Ontmossen dak

Een dak ontmossen doet men met of zonder reinigingsmiddel, afhankelijk van de mate van vervuiling en het type dakbedekking.

Een dak mosvrij maken zonder reinigingsmiddel doet men normaal met een hogedrukreiniger. Het is belangrijk om onder de juiste hoek te spuiten om te voorkomen dat de dakbedekking loskomt of dat er water onder terecht komt. Soms gebruikt men daarvoor een speciale machine die enkel neerwaarts spuit. Indien mogelijk gebruikt men een vuilfrees met roterende sproeikop waardoor mos makkelijker loskomt.

Een dak mosvrij maken met reinigingsmiddel doet men wanneer de mosgroei hardnekkig  is en een hogedrukreiniging met water niet volstaat. In dat geval brengt men na de hogedrukreiniging (zoals hierboven beschreven) nog een reinigingsmiddel op het dak aan.  Na de inwerktijd spoelt men het dak nogmaals schoon.

LET OP: Elk type dakbedekking vraagt een specifieke aanpak:

  • Klassieke dakbedekking: Kan tegen een stootje en dus  ook een hogedrukreiniger.
  • Leien dakbedekking: Een lagere druk is noodzakelijk om de leien dakbedekking niet te beschadigen.
  • Rieten dakbedekking: Rieten daken vragen een specifieke reinigingsmethode. Men kan het mos uitkammen of een speciaal reinigingsmiddel aanbrengen waardoor de cellen van het mos afbreken. Bij hardnekkige mosgroei kan men de bovenste laag van het rieten dak verwijderen en een nieuwe, mosvrije laag aanbrengen.

 

Stap 3: Dakcoating aanbrengen

Om de terugkeer van mos, algen en ander vuil in de toekomst af te remmen, kan je jouw dak na het ontmossen laten nabehandelen met een dakcoating. Dat is een transparante of gekleurde laag die als bescherming op het dak wordt gespoten.

Zo’n dakcoating kan mosvorming natuurlijk niet voorkomen maar remt het wel sterk af. Zo zal je jouw dak in de toekomst minder snel moeten laten ontmossen. Voor het laten ontmossen én coaten van jouw dak betaal je een gemiddelde prijs van €30 à €45 per m².

 

Elk type dak en elk type vervuiling vraagt zijn eigen aanpak. Daarom is het aan te raden om jouw dak te laten ontmossen door een ervaren dakreiniger. Dakreiniging.be brengt jou in contact met experts in dakreiniging over heel Vlaanderen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele dakreinigers uit jouw regio via de offertepagina

 

ontmossen van daken

 

Dak ontmossen: Doe het zelf of een vakman inschakelen?

Zelf jouw dak ontmossen kan, maar vraagt natuurlijk wel tijd en handigheid. Bij doe-het-zelven moet je ook zelf toezien op het gebruik van de juiste reinigingsmethode en het geschikte reinigingsproduct, aangepast aan jouw dak. Bovendien moet je al het nodige materiaal zelf voorzien, wat als snel heel wat geld kost. Ook de bereikbaarheid van het dak speelt een grote rol. Zo is het dak van een bungalow makkelijker te bereiken dan het dak van een woning met 2 verdiepen. Het is ook niet voor iedereen vanzelfsprekend om zomaar een dak te beklimmen.

Een professionele dakreiniger heeft daarentegen de nodige kennis en ervaring om de juiste reinigingsmethode en -producten te bepalen en de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een goed resultaat. Een vakman beschikt bovendien over al het nodige materiaal zodat jij het zelf niet moet aankopen. Verder bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite.

Jouw dak laten ontmossen door een vakman en benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij experts in dakreiniging uit jouw regio via de offertepagina