Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dak ontmossen met azijn

Je dak ontmossen is belangrijk om de levensduur van je dak te verlengen, lekkages te vermijden, … Er bestaan verschillende methodes en middeltjes om je dak te ontmossen, maar je kan ook gewoon een huishoudproduct als azijn gebruiken. Wil je je dak ontmossen met azijn? Dan lees je hier wat de voor- en nadelen zijn, hoe dat moet en waarom je ook een vakman kan inschakelen!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen dak ontmossen met azijn
Dak ontmossen met azijn prijs
Hoe dak ontmossen met azijn?
Alternatief: dak laten ontmossen door vakman
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Is je dak ontmossen met azijn mogelijk?

Je kan je dak gerust met azijn ontmossen. Azijn werkt namelijk als zure regen en doodt planten. Wil je echter zeker zijn dat de klus op een correcte, duurzame manier gebeurt? Dan is het aangeraden om je dak door een vakman te laten ontmossen.  Zo’n ervaren dakreiniger werkt doorgaans doeltreffender en op die manier zal je dak dus langer onderhouden blijven.

Op zoek naar een dakreiniger om je dak te laten ontmossen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen van verschillende vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

dak ontmossen met azijn

 

Voor- en nadelen dak ontmossen met azijn

Door je dak te laten ontmossen voorkom je schade, verleng je de levensduur van je dak en krijgt je woning opnieuw een frisse uitstraling. Gebruik je hiervoor azijn? Dan zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze klus. Een kort overzicht:

 • Goedkoop: azijn is een goedkoop huishoudelijk product. Al voor ietsje meer dan een euro heb je een liter azijn in huis. Je kan de prijs extra drukken door de azijn te verdunnen met water.
 • Milieuveilig: in tegenstelling tot chemische producten om te ontmossen, is azijn een milieuveilig alternatief dat vrij snel biologisch afbreekt in de bodem.  Bovendien vormt het geen risico voor vogels en zoogdieren.
 • Dubbele functie: azijn doodt het mos en de algen op een doeltreffende manier. Veel mosbestrijders op de markt bestaan namelijk voor een deel uit azijnzuur. Daarnaast reinigt het ook je dak.

 

 • Loopt snel van je dak: het is niet eenvoudig om een hellend dak te ontmossen met azijn. Door het schuine dakvlak spoelt het azijn snel weg en krijgt het weinig tijd om in te trekken en het mos te verwijderen.
 • Regelmatiger reinigen: met azijn zal je je dak 2 keer per jaar moeten ontmossen.  Als je je dak laat ontmossen en behandelen door een vakman, kan je rekenen op een bescherming van minimaal 10 jaar.
 • Gevaarlijk: als je je dak wil ontmossen met azijn moet je zelf je dak op klauteren. Beschik je hiervoor niet over de juiste bescherming? Dan is het levensgevaarlijk om zelf je dak te ontmossen.

 

Dak ontmossen met azijn prijs

Ontmossen met azijn is een erg budgetvriendelijke methode om je dak te reinigen. Afhankelijk van hoe je de azijn wil aanbrengen, schaf je een plantenspuit of een verfroller aan. Uiteraard voorzie je ook de nodige bescherming om je dak te betreden.

Laat je het ontmossen liever over aan een expert? Dan hangen de kosten af van het type dakbedekking, de hardnekkigheid van de vervuiling, de oppervlakte en bereikbaarheid van het dak, … Om enkel je dak te ontmossen met azijn mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van € 9 à 15 per m².

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar een specifiek prijsvoorstel voor het ontmossen van jouw dak? Ontvang hier dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt.

 

dak ontmossen vakman

Hoe dak ontmossen met azijn?

Om je dak zelf te ontmossen kan je zowel appelciderazijn als witte azijn gebruiken. Daarnaast begin je beter niet te ontmossen bij eender welk weer. Bij te warm weer verdampt de azijn, bij vorst is het te gevaarlijk om je dak op te gaan, bij regen spoelt de azijn weg, … Meestal vind je ergens in maart of april een momentje waarin de weersomstandigheden het toelaten om je dak te ontmossen. Hoe ga je dan te werk?

 

 1. Dak inspecteren

  Eerst controleer je je dakbedekking om na te gaan in welke staat je dak is. Daarna doe je best ook wat voorbereidende werken zoals ervoor zorgen dat je een gemakkelijke toegang hebt tot je dak, berekenen hoeveel azijn je ongeveer nodig hebt,  …

 2. Afvoer afsluiten

  Het is belangrijk om de afvoer van je regenwater goed af te sluiten. Zo vermijd je dat vervuild water en mos in je regenput terechtkomen. Bovendien kunnen grotere stukken mos ook verstoppingen veroorzaken.

 3. Azijn aanbrengen

  Vervolgens breng je de verdunde of onverdunde azijn aan op de dakbedekking. Je kan dit doen met een plantenspuit of een verfroller. Laat de azijn op z’n minst een uur intrekken. Zo krijgt het voldoende tijd om de mossen en algen te doden.

 4. Dak schoonmaken

  Heeft de azijn z’n werk kunnen doen? Dan kan je je dak beginnen schoon te maken. Gebruik de tuinslang om van in de nok van je dak naar de goot toe te werken. Sluit tot slot de waterafvoer opnieuw aan en veeg mosresten op de grond weg.

BELANGRIJK: je dak zelf ontmossen is een gevaarlijke klus. Als je niet beschikt over de nodige valbescherming is het sterk aangeraden om een vakman in te schakelen. Je kan gratis en vrijblijvend meerdere offertes ontvangen van verschillende dakreinigers in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Alternatief: dak laten ontmossen door een vakman

Een dak ontmossen met azijn is niet zonder risico’s. Zonder bescherming je dak op gaan, is zeer gevaarlijk. Daarom is het aangewezen om een vakman in te schakelen voor het ontmossen van je dak. Daarnaast geniet je ook van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: eerst onderzoekt een gespecialiseerde vakman wat de geschikte reinigingsmethode is voor jouw dakbedekking. Hij bekijkt ook of het voordelig zou zijn om eventueel achteraf je dak te impregneren of te coaten.
 • Correcte uitvoering van de werken: een vakman heeft ervaring met het ontmossen van een dak. Hij weet perfect hoe hij zich moet beschermen en hoe hij de werken moet uitvoeren.
 • Kwalitatieve producten en materialen: een specialist werkt alleen met hoogwaardige materialen. Bovendien gaat hij op zoek naar het meest geschikte reinigingsmiddel op maat van jouw dakbedekking.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je de klus uitvoeren door een vakman? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Geïnteresseerd om het ontmossen van je dak door een vakman te laten uitvoeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice hieronder:

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers