Gevel reinigen

Bij het onderhouden van gevels spelen verschillende zaken een belangrijke rol, zoals de steensoort, de soort vervuiling, de conditie van het voegwerk en de lokale wetgeving omtrent gevelreiniging. Kortom: elke gevel vereist een eigen aanpak wat betreft onderhoud. Welke methode geschikt is voor jouw gevel ontdek je hier samen met de kostprijs van gevelonderhoud.

 

Methodes gevelreiniging

Doorgaans reinigt men een gevel middels (heet) water onder hoge druk of door middel van ‘vochtstralen’. Bij reinigen met heet water onder hoge druk (al dan niet met een reinigingsmiddel) lost de vervuiling op in het water, en spoelt het door de wateropbrengst van de hogedrukreiniger van de gevels af.

Wanneer de vervuiling in de gevel niet in water of het reinigingsmiddel oplosbaar is, dan is vochtstralen vaak een mooi alternatief. Hierbij wordt met een mengsel van water en een straalmiddel (meestal zand) de vervuiling als het ware van de gevel ‘afgepoetst’. Door de juiste keuze van straalmiddel, water, en de straaldruk, kan gestraald worden van zeer fijn tot zeer grof. In veel gevallen is het mogelijk een gevel te stralen met het behoud van de oorspronkelijke voegen.

Gevel beschermen

Wanneer uw gevel (weer) schoon is, dan wilt u dat natuurlijk graag zo houden. Daarom raden wij aan een gevel na reiniging te hydrofoberen (ook wel impregneren). Bij hydrofoberen wordt een kleurloze vloeistof egaal op de gevel aangebracht. Na droging ontstaat een vochtwerende maar ademende filmlaag. Vocht van buitenaf loopt dan in parelvorm van de gevel, terwijl vocht dat reeds in de muur aanwezig is, er in dampvorm nog uit kan. Dit waterwerende effect vertraagt nieuwe aanhechting van vervuiling, mossen en algen.

 

Wil je jouw gevel laten reinigen en wil je meer informatie, vrijblijvend advies of een prijsvoorstel? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende gevelreinigingsexperten uit jouw regio via de offertepagina