Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dak reinigen

Na verloop van tijd kan je dak behoorlijk vies worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de uitstraling van je woning, maar mogelijk ook voor de levensduur van je dakbedekking. Het is dus belangrijk om op tijd je dak te laten reinigen. Schakel je hiervoor best een vakman in of niet? Hoe gaat zo’n specialist te werk en op welke prijs per m² mag je ongeveer rekenen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Dak reinigen met of zonder hoge druk?
Dak reinigen: een stappenplan
Prijs dak reinigen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf je dak reinigen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom is je dak reinigen zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen om je dak regelmatig te reinigen. Een kort overzicht:

 • Mooie uitstraling: laat je je dak niet tijdig schoonmaken? Dan stapelt het vuil zich op en kunnen mossen en algen bovendien je dakbedekking beschadigen. Door een grondige reiniging behoudt je dak en de rest van je woning een mooie uitstraling.
 • Geen vochtproblemen: een slecht onderhouden dak kan leiden tot vochtproblemen. Zo kunnen er barsten en scheuren in je dakbedekking ontstaan en kan regenwater binnendringen. Zulke lekkages kunnen dan weer leiden tot aangetaste dakisolatie, vochtplekken in je woning, …
 • Langere levensduur dakbedekking: in principe gaan de meeste dakbedekkingen erg lang mee. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat je deze goed laat onderhouden. Regelmatig je dak reinigen draagt hier zeker aan bij.

Dak laten reinigen door een vakman? Vergelijk voorstellen van 2 à 3 dakwerkers actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

reinigen daken

 

Dak reinigen met of zonder hoge druk?

Afhankelijk van het type dakbedekking zijn er verschillende methoden om je dak te laten reinigen. Een vakman kan bv. een hogedrukreiniger gebruiken, maar dat is niet altijd aangewezen. Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: dak reinigen met hoge druk

In de meeste gevallen maakt een vakman gebruik van een hogedrukreiniger om daken te reinigen. Hiermee spuit hij mossen, algen en andere soorten vuil gemakkelijk weg. Hij werkt dan ook van boven naar beneden, zodat vuil niet weer langs schone dakpannen, dakplaten, … stroomt. Let op: een te hoge druk leidt mogelijk wel tot beschadiging. Laat het werk dus zeker over aan een vakman als je niet zeker bent van je zaak.

 

OPTIE 2: dak reinigen zonder hoge druk

Sommige soorten dakbedekking kan je niet reinigen met een hogedrukspuit. Denk aan rieten daken, leien daken, … In die gevallen kiest een vakman doorgaans voor andere methoden, zodat de bedekking niet beschadigd raakt. Bij een rieten dak gebruikt hij een speciaal middel om algen te bestrijden of kamt hij mossen weg door de bovenste laag van het dak te verwijderen. Een leien dak reinigen gebeurt dan weer met een speciale spuit onder lage druk.

 

Hoe laat ik best mijn dak reinigen?

Is reinigen met een hogedrukreiniger mogelijk bij jouw dak of niet? Of is het meer aangewezen om je dak schoon te maken met stoom om schade te vermijden? Een vakman neemt je  dak uitgebreid onder de loep en kiest dan de meest aangewezen methode. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering zonder mogelijke schade.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Kom gratis in contact met meerdere gespecialiseerde vakmannen via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Dak reinigen: een stappenplan

Hoe gaat een vakman doorgaans te werk? Hieronder een kort overzicht van de gangbare stappen als de reinigingsmethode eenmaal is bepaald:

 1. Voorbereiding

  Voordat de vakman aan de slag gaat, kan je zelf al wat voorbereidingen treffen. Denk aan het wegzetten van stoelen, het overdekken van vaststaande tuinmeubelen, … Zo heeft de vakman minder werk en spaar je arbeidskosten uit.

 2. Dak reinigen

  Afhankelijk van de staat van de dakbedekking en de ernst van de vervuiling maakt een vakman gebruik van een hogedrukspuit, heet water en/of een schoonmaakmiddel om het dak te reinigen. Maar naast het dak zelf is het ook belangrijk om dakgoten te onderhouden. Het verwijderen van takken en bladeren is vaak al voldoende.

 3. Dak coaten of impregneren (optioneel)

  Na het reinigen desinfecteert een specialist het dak om onzichtbare deeltjes van mossen, schimmels, … weg te werken. Ten slotte kan je ervoor kiezen om je dak te laten coaten of impregneren. Beide opties functioneren als beschermlaag tegen vuil en vocht, maar verschillen in uitstraling. Een impregneermiddel is namelijk transparant en een coating gekleurd.

In contact komen met een professionele dakreiniger in je buurt? Vergelijk vrijblijvend verschillende vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Prijs dak reinigen

Laat je je dak reinigen? Dan hou je best rekening met een gemiddelde richtprijs van € 10 à 15 per m² (excl. btw). Kies je er ook voor om het dak te laten coaten of impregneren? Dan loopt deze prijs mogelijk op tot € 45 per m² (excl. btw). De richtprijzen op een rij:

Hoe dak reinigen?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Dak reinigen€ 10 - 15
Dak reinigen en impregneren€ 15 - 30
Dak reinigen en coaten€ 30 - 45

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De kosten voor jouw dakreiniging hangen ook af van de moeilijkheidsgraad van de werken én de gekozen vakman. Wil je gericht tarieven, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker voorstellen aan bij 2 à 3 experts in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

dak laten reinigen

 

Belangrijke aandachtspunten

Afhankelijk van je woonsituatie en de staat van de dakbedekking zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden als je je dak laat reinigen. Een overzicht:

 • Dakbedekking vervangen: soms is alleen het reinigen van daken niet meer voldoende. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer dakpannen zijn beschadigd door mossen en algen, de dakbedekking al is verouderd, … Een vakman kan een goede inschatting maken van de staat van je dakbedekking en zo vaststellen of deze toe is aan een vervanging.
 • Dak met asbest reinigen: asbestvezels zijn erg schadelijk voor je gezondheid en dus mag je een asbestdak niet laten reinigen. Je enige optie is dan een nieuwe dakbedekking. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het type dat je kiest.
 • Zonnepanelen: daken zijn doorgaans prima te reinigen met een hogedrukspuit, maar dat is niet het geval voor zonnepanelen. Om de panelen niet te beschadigen gebruik je hier eerder een zachte borstel voor. Daarnaast vermijd je best het gebruik van leidingwater, aangezien dit kan zorgen voor een klein kalklaagje.

 

Zelf je dak reinigen of vakman inschakelen?

Meestal is het beter om een vakman in te schakelen voor je dakreiniging. Niet alleen kan werken op een dak gevaarlijk zijn, maar met een professionele dakreiniger geniet je ook van de volgende voordelen:

 • Gericht advies: laat je je dak eerder impregneren of coaten? Volstaat een dakreiniging nog of laat je de dakbedekking eerder vervangen? Een vakman kan dit soort vragen beantwoorden en geeft gericht advies op basis van je woonsituatie, wensen en budget.
 • Snelle en correcte uitvoering: vakmensen hebben doorgaans een uitgebreide ervaring op vlak van daken reinigen. Daardoor werken ze niet alleen secuur, maar ook snel!
 • Garantie: ga je zelf aan de slag? Dan kunnen de kosten hoog oplopen als je een fout maakt. Met een vakman is dit geen probleem. Zo nemen zij dit soort onverwachte kosten voor hun rekening en is de kans op een fout ook een stuk kleiner.
 • Contact voor onderhoud: eenmalig je dak schoonmaken is niet voldoende. Vergelijk vakmensen dus ook zeker op basis van de onderhoudscontracten die ze aanbieden.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Zo kan je de kosten van je dakreiniging behoorlijk drukken.

 

Snel een schoon dak? Vergelijk offertes!

Is je dak toe aan een opfrisbeurt? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend en snel in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je niet alleen van een correcte én snelle uitvoering, maar profiteer je ook van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers