Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dakpannen reinigen

Daken krijgen heel wat te verduren. Onder meer door de wisselende weersomstandigheden stapelen vuil en mossen zich in de loop der jaren op jouw dakpannen op. Door ze te reinigen zien de dakpannen er niet alleen weer als nieuw uit, maar voorkom je ook schade aan het dak. Alle over de werkwijze, prijs en waarop je moet letten bij dakpannen reinigen ontdek je hier.

Ga snel naar: DHZ of reinigingsbedrijf?prijswerkwijzedakpannen extra beschermen

 

Waarom dakpannen schoonmaken?

 • Om het dak er mooi te laten uitzien: een vuil, met mos begroeid dak ziet er lelijk en verouderd uit. Door de dakpannen te reinigen ziet je dak er weer mooi en fris uit. Dat is niet alleen leuker voor jezelf, maar geeft ook bezoekers of potentiële kopers een betere eerste indruk.
 • Om schade aan het dak te voorkomen: door mos en algen worden je dakpannen poreus waardoor ze makkelijker regenwater opnemen. Zeker bij vriestemperaturen kan dat ernstige gevolgen hebben. Het water zet dan uit waardoor barsten in de dakpannen kunnen ontstaan. Mogelijke gevolgen: kapotte dakbedekking, lekkages, aangetaste dakisolatie, … De enige oplossing is dan een dure dakrenovatie.

 

 

Doe-het-zelven of dakpannen laten reinigen?

Dakpannen schoonmaken is een klus waar je niet zomaar aan begint. Elk dak is anders en vraagt afhankelijk van de mate van vervuiling, de staat van de dakpannen, … een specifieke aanpak. Zonder de juiste kennis is het als doe-het-zelver niet makkelijk om daar correct over te oordelen.

Je moet ook rekening houden met je eigen veiligheid en de bereikbaarheid van het dak. De dakpannen van een vrijstaande bungalow kan je bvb. makkelijker en veiliger zelf reinigen dan de dakpannen van een hoge rijwoning. Bovendien kost al het materiaal (reinigingsproduct, stelling, …) dat je zelf moet voorzien al snel veel geld.

 

Je schakelt dus beter een gespecialiseerd reinigingsbedrijf in:

Een professionele dakreiniger beschikt over de nodige kennis en ervaring om de meest geschikte reinigingsmethode (bvb. geschikte hoeveelheid waterdruk) en producten voor jouw dakpannen te bepalen. Ze zullen daarvoor eerst bij jou langskomen om de situatie te inspecteren. Verder werken ze ook met professionele producten en materiaal om zo een optimaal resultaat te garanderen en schade aan de dakpannen te voorkomen. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief van 6%.

TIP: laat verschillende dakreinigingsbedrijven langskomen. Zo kan je makkelijk voorgestelde reinigingsmethodes, producten, prijzen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend voorstellen.

 

 

Prijs dakpannen reinigen

Hoeveel je betaalt om je dakpannen te laten reinigen en ontmossen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate van vervuiling, de oppervlakte en bereikbaarheid van het dak, … Of je de dakpannen enkel laat reinigen of ook laat impregneren of coaten heeft ook een invloed op de prijs:

Type reinigingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Dakpannen reinigen€ 9 à 15
Dakpannen reinigen + impregneren€ 15 à 30
Dakpannen reinigen + coaten€ 30 à 45

Let op, dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar een specifieke prijs op maat van jouw situatie? Dan vraag je best offertes aan bij professionele reinigingsbedrijven actief in jouw regio via de offertepagina.

 

 

Werkwijze dakpannen reinigen

Als je jouw dakpannen laat kuisen en ontmossen door een gespecialiseerde reinigingsfirma verloopt dat doorgaans op volgende manier:

 

STAP 1: Inspectie

Eerst en vooral komt het reinigingsbedrijf bij jouw langs om het dak te inspecteren en de staat, mate van vervuiling, … van de dakpannen te controleren. Op basis daarvan worden dan de meest geschikte reinigingsmethode en het reinigingsproduct bepaald.

 

STAP 2: Voorbereiding

Het is belangrijk dat de dakreiniger goede toegang tot het dak heeft zodat hij zijn werk vlot kan uitvoeren. Terrasmeubels, bloempotten, … onder het dak worden daarom best op voorhand aan de kant gezet. Vaste objecten kan je afdekken met een zeil om te voorkomen dat er reinigingsproduct, mosresten, … op terecht komen. Je kan eventueel ook de waterafvoer afsluiten om te voorkomen dat er reinigingsproduct en mos in de regenput terechtkomen.

TIP: doe deze voorbereidende werken indien mogelijk zelf om zo te besparen op de arbeidskosten.

 

STAP 3: reinigingsmiddel aanbrengen

Dit is niet altijd nodig! Bij oude of sterk vervuilde dakpannen bijvoorbeeld kan het soms wel aangeraden zijn om vóór het afspuiten van het dak eerst nog een reinigingsmiddel (meestal biologisch en milieuvriendelijk) op de dakpannen aan te brengen. Afhankelijk van de ernst van de vervuiling moet dit product even inwerken alvorens men kan overgaan naar de volgende stap:

 

STAP 4: Dakpannen kuisen

dakpannen reinigen

Om de dakpannen schoon te maken wordt een hogedrukspuit met vuilfrees gebruikt. Door de draaiende werking van de vuilfrees en de kracht van de hogedrukreiniger kan het vuil en mos makkelijk verwijderd worden. Er wordt daarbij steeds gewerkt van boven (vanaf het hoogste punt van het dak) naar onder. De hogedrukreiniger wordt ook steeds naar beneden gericht om te voorkomen dat er water onder de dakpannen terecht komt.

LET OP: een te hoge druk van de hogedrukreiniger kan schade aan de dakpannen veroorzaken. Wat dan precies de geschikte hoeveelheid druk is, is anders voor elk dak. Laat je de reiniging over aan een professionele reinigingsfirma, dan mag je er vanop aan dat de juiste hoeveelheid druk gebruikt zal worden, bepaald aan de hand van een grondige inspectie van jouw dak. Ontvang hier vrijblijvend voorstellen en offertes.

 

STAP 5: Dakpannen nabehandelen

Na de reiniging wordt nog een desinfecterend middel op de dakpannen gespoten dat de achtergebleven mossen en schimmelsporen doodt. Achteraf kan je de dakpannen ook nog extra laten beschermen door ze te impregneren of te coaten. Lees er hieronder meer over:

 

Dakpannen extra beschermen: impregneren of coaten?

Om je dakpannen na het reinigen extra te beschermen tegen nieuwe vervuiling en mosvorming kan je ze laten impregneren of coaten:

 • Dakpannen impregneren (transparante beschermlaag): bij impregneren wordt een transparant vocht- en vuilwerend middel op de dakpannen gespoten. Het trekt in de poriën van het dak waardoor de dakpannen droger blijven en mossen en algen zich moeilijker kunnen hechten.
  Wanneer aangeraden: als de dakpannen er na de reiniging nog goed uitzien.
 • Dakpannen coaten (gekleurde beschermlaag): hierbij wordt een gekleurd vocht- en vuilwerend middel op de dakpannen gespoten. Je dak wordt dus niet alleen extra beschermd tegen vocht, vuil en mosvorming, maar krijgt ook een nieuwe look. De coating trekt, in tegenstelling tot impregneermiddel, slechts gedeeltelijk in de poriën waardoor het eerder als een filmlaag op het dak ligt.
  Wanneer aangeraden: als de dakpannen er na de reiniging niet meer mooi uitzien.

 

Wat is de beste keuze?

Coaten is duurder en vraagt meer voorbereiding (alles moet afgedekt worden) dan impregneren. Onder invloed van het weer krijgt de beschermingslaag op je dak ook heel wat te verduren waardoor ze na verloop van tijd zal afslijten. Deze slijtage en schade zal je niet zien bij een transparant impregneermiddel maar wel bij een gekleurde coating (de kleur zal verdwijnen). Op vlak van kostprijs en duurzaamheid kies je er dus beter voor om de dakpannen te laten impregneren. Wil je toch een andere kleur voor de dakpannen, dan laat je jouw dak beter renoveren.

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers