Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Zelf dak reinigen: werkwijze & aandachtspunten

Zelf je dak reinigen is een vervelende klus. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om je dak in een goede staat te houden. Hoe pak je het aan als je zelf je dak wil reinigen? Welke voordelen én valkuilen heeft dat doe-het-zelven ten opzichte van een vakbedrijf inschakelen? Welke stappen moet je allemaal nemen om een schoon dak te krijgen? En hoeveel kost het precies? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Zelf dak schoonmaken: stappenplan
Zelf dak reinigen of door vakspecialist?
Kosten dak reinigen
Zelf dak reinigen: aandachtspunten
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Kan ik zelf mijn dak reinigen?

Regelmatig je dak schoonmaken is een belangrijke stap om je dak in een goede staat te houden. Maar zelf je dakpannen reinigen brengt ook een hoop valkuilen met zich mee. De voornaamste nadelen van zelf je dak reinigen zijn:

 • Beschadiging: door het gebruik van verkeerde middelen die bijvoorbeeld chloor of bleek bevatten, kan er schade ontstaan aan je dakbedekking. Die schade kan dan weer leiden tot mogelijke lekkages. Door gebruik van een middel als azijn zal je dak ook niet heel lang schoon blijven.
 • Gevaarlijk: je dak is natuurlijk op grote hoogte en soms ook helemaal niet goed bereikbaar. Op je dak gaan zonder valbeveiliging kan gevaarlijk zijn en heel erg fout aflopen. Dat risico wil je natuurlijk absoluut niet lopen.
 • Geen kennis: waarschijnlijk heb je geen of weinig kennis op dit gebied. Zo weet je niet precies wat je moet doen en welke stappen je moet nemen. Bovendien kan door het verkeerd gebruiken van een hogedrukreiniger water onder je dakpannen terecht komen.
 • Zelf kopen: alle benodigde apparatuur en middelen (hogedrukreiniger, reinigingsmiddelen, valbeveiliging, …) moet je zelf kopen. Hierbij kunnen de kosten flink oplopen.

Je dak laten reinigen door een vakspecialist is dus beter en bovendien veiliger in de meeste gevallen. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts.

zelf dak reinigen

 

Zelf dak schoonmaken: stappenplan

Zelf je dak reinigen is niet aan te raden. Het is een gevaarlijke klus op vrij grote hoogte. Net daarom is de nodige ervaring en expertise zo belangrijk. Wil je toch zelf aan de slag? Volg dan deze stappen:

 

 1. Dak analyseren

  Inspecteer je dak zodat je weet hoe vuil je dak is en of er eventuele schade is. Het reinigingsmiddel is afhankelijk van het soort dakbedekking. Een verkeerd middel of een te hoge waterdruk kan juist dakschade veroorzaken in plaats van dat het je dak schoonmaakt.

 2. Voorbereidingen treffen

  Zet alle voorwerpen opzij die mogelijk in de weg staan. Dek de spullen die je niet kan verplaatsen af met een zeil. Ook is het handig om de afvoer van je regenpijp tijdelijk af te sluiten, zodat hier geen mos en reinigingsmiddel in kan komen tijdens het schoonmaken.

 3. Dak schoonmaken

  Kies aan de hand van je analyse de juiste reinigingsmethode. Kijk hierbij naar het type dak en de mate van vervuiling. Tijdens het schoonmaken is het handig om ook direct de dakgoten schoon te maken. Zo hoef je niet twee keer het dak op, maar kan je alles in één keer doen.

 4. Dak impregneren of coaten

  Na het reinigen is het handig om nog een desinfecterend middel aan te brengen, waardoor je dak langer schoon blijft. Je kan je dak ook nog impregneren of coaten om mosvorming en vervuiling tegen te gaan. Zo zal je je dak minder vaak moeten reinigen in de toekomst.

Wil je er zeker van zijn dat je dak goed schoongemaakt is? Laat je dak dan reinigen door een vakspecialist. Kom vrijblijvend in contact met meerdere dakreinigers in je buurt.

 

Zelf dak reinigen of door vakspecialist?

Je dak reinigen is geen eenvoudige klus en besteed je dan ook beter uit. Maar wat zijn de voordelen van het zelf doen? En waarom kies je dan toch beter voor een vakspecialist?

 

OPTIE 1 = zelf dak reinigen

Zelf je dak reinigen is geen voor de hand liggende optie en heeft veel valkuilen. Alleen als je kennis en ervaring hebt, kan je het eventueel doen. Toch is er ook een voordeel. Bv. zelf je dak ontmossen is goedkoper dan een vakspecialist inschakelen. Je betaalt niet voor de arbeidsuren van de specialist.

 

OPTIE 2 = dak laten reinigen

Het werk laten uitvoeren door een vakspecialist is meestal slimmer, beter en veiliger. Het is iets duurder dan doe-het-zelven, maar daar staan deze voordelen tegenover:

 

 • Kennis & ervaring: een vakspecialist heeft kennis en ervaring en weet precies wat hij moet doen. Hij gaat ook correct en zorgvuldig te werk. Zo ben je zeker dat er geen schade ontstaat aan je dak.
 • Juiste methode: een expert onderzoekt je dak grondig en weet hierna welke methode en welke middelen nodig zijn. Zo krijg je gegarandeerd een aanpak op maat.
 • Gereedschap en apparatuur: een specialist beschikt over alle benodigdheden zoals een hogedrukreiniger en de vereiste schoonmaakmiddelen. Deze hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Bovendien weet een specialist hoe hij hiermee moet werken.
 • Veilige dakwerken: de expert is natuurlijk zeer ervaren in het werken op hoogte. Bovendien moet hij voldoen aan allerlei veiligheidsregels en normen. Hierdoor kunnen er niet zomaar ongelukken ontstaan en sta jij ook nog eens lekker veilig op de grond.
 • Nabehandeling: ook een eventuele nabehandeling kan de specialist uitvoeren. Dit gaat uiteraard altijd in overleg. De specialist kan je dak impregneren of coaten. Zo is deze goed beschermd in de toekomst tegen vuil en weersomstandigheden.

Wil je je dak laten reinigen door een vakspecialist om er zeker van te zijn dat je weer een tijd vooruit kan? Kom dan vrijblijvend in contact met meerdere experts.

 

dak reinigen

 

Kosten dak reinigen

Je dak schoonmaken brengt sowieso de nodige kosten met zich mee. Maar hoeveel betaal je nu als je zelf de handen uit de mouwen steekt? En wat zijn de gemiddelde tarieven die een dakreiniger aanrekent?

 

1. Kosten zelf dak reinigen

Zelf je dak reinigen scheelt je arbeidskosten. Wel moet je alle materialen en middelen aanschaffen. De prijzen hiervoor kunnen erg verschillen, dus het is handig om de prijzen te vergelijken:

BenodigdhedenKosten (incl. btw)
HogedrukreinigerVanaf 70 euro
Verlengstuk hogedrukreinigerVanaf 35 euro
ReinigingsmiddelVanaf 20 euro per liter

TIP: heb je het benodigde materiaal om zelf je dak te reinigen nog niet in huis? Alles wat je nodig hebt, vind je in onze webshop.

 

2. Kosten dak laten reinigen

De kosten van dakreinigers variëren vooral volgens de gebruikte methode, de benodigde materialen, … Gemiddeld mag je rekenen op deze richtprijzen:

MethodeKosten per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Dak reinigen + ontmossen€ 9 tot 15
Dak reinigen + ontmossen + impregneren€ 15 tot 30
Dak reinigen + ontmossen + coaten€ 30 tot 45

LET OP: de bovengenoemde kosten zijn slechts richtprijzen. De prijs kan afwijken van wat je hierboven ziet. Bespaar geld door verschillende offertes te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Zelf dak reinigen: aandachtspunten

Hoewel het zelf schoonmaken van je dak dus niet aan te raden is, kan het natuurlijk wel. Maar je moet de nodige kennis hebben om de reiniging goed uit te voeren. Bij het schoonmaken is het daarom handig om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 • Sta niet op je dakpannen: hierdoor gaan je dakpannen kapot en krijg je schade op je dak. Door deze schade kan lekkage ontstaan.
 • Gebruik geen chemische middelen: chemische middelen zijn schadelijk voor je dak. Bovendien is het slecht voor het milieu en je omgeving. Gebruik een mild en natuurlijk schoonmaakmiddel.
 • Reinig je dak regelmatig: om je dak goed schoon te houden moet je je dak regelmatig reinigen. Liefst 1 tot 2 keer per jaar. Hierdoor krijgen mossen en schimmels weinig kans om terug te groeien.
 • Maak ook je dakgoot schoon: als je toch bezig bent, is het handig om ook direct je dakgoot te reinigen. Als deze verstopt raakt, kan een lekkage ontstaan. Door je dakgoot regelmatig schoon te maken, ga je dit tegen.
 • Reinig niet bij regen: het klinkt misschien logisch, maar bij regen heeft schoonmaken weinig zin. Je schoonmaakmiddel zal wegspoelen. Ook in de volle zon werken is af te raden.

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers