Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Leien dak reinigen

Of het nu om kunstleien of natuurleien gaat, geen enkel leien dak ontsnapt na verloop van tijd aan mossen, schimmels en algen. Waarom laat je best je leien dak reinigen bij mosvorming? Hoe gaat een professionele dakreiniger daarbij te werk? En hoeveel kost je leien dak ontmossen? In dit artikel lees je er meer over!

Ga snel naar: DHZ of vakman?prijswerkwijzeleien dak met asbestoffertes aanvragen

 

 

Waarom een leien dak reinigen?

Op een kunstleien dak verschijnen na ongeveer 10 jaar onvermijdelijk mossen. Bij natuurleien gebeurt dat pas na 15 à 20 jaar. Merk je mosvorming op je dak? Dan wacht je best niet te lang om je leien dak te ontmossen en te reinigen. Dat is belangrijk met het oog op…

 • Fraaie, verzorgde look: beginnende groene aanslag en korstmossen zijn geen bedreiging voor je dakconstructie of -bedekking op zich, maar het ziet er vies en onverzorgd uit. Wil je opnieuw die knappe uitstraling van vroeger? Laat je leien dak dan zeker reinigen.
 • Lekkages vermijden: laat je het korstmos verder groeien? Dan kunnen er andere mossen ontstaan die wél schadelijk zijn voor je dakbedekking. Ze maken de leien poreus en zorgen voor scheurtjes en barsten. Zo kan water binnensijpelen, met mogelijke lekkages tot gevolg.
 • Intacte dakisolatie: mossen kunnen veel vocht lang vasthouden. Zo kunnen ze na verloop van tijd ook je dakisolatie aantasten. Ook om een hogere energiefactuur te vermijden, is het dus belangrijk om je leien dak te reinigen.
 • Langere levensduur van je dak: een gereinigd dak is niet alleen een esthetische blikvanger, het gaat ook veel langer mee. Zo moet je niet diep in de geldbuidel tasten om een nieuwe dakbedekking te laten plaatsen.

TIP: op zoek naar een professionele dakreiniger actief in jouw buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Doe-het-zelf of professionele dakreiniger?

Een leien dak schoonmaken is een klus die ervaring, expertise en precisie vergt. Je doet dus best een beroep op een professionele dakreiniger. Zo ben je zeker van…

 • Correcte analyse: gaat het om kunst- of natuurleien? In hoeverre zijn ze beschadigd? Is het dakoppervlak nog waterdicht? Die analyse bepaalt in grote mate hoe de dakreiniger te werk zal gaan.
 • Kwalitatieve producten: een vakman werkt enkel met kwalitatieve reinigingsmiddelen, impregneermiddelen en coatings. Op die manier gaat je leien dak weer voor lange tijd mee.
 • Vereiste apparatuur: als je samenwerkt met een dakreiniger moet je geen hoogwerker of andere speciale apparatuur huren. Hij brengt dat materiaal gewoon mee.
 • Juiste techniek: wil je je leien reinigen zoals het hoort? Ga ze dan niet zomaar te lijf met de hogedrukreiniger. Een vakman gebruikt de juiste techniek zonder je dakbedekking te beschadigen.
 • Snelle uitvoering: zonder ervaring kan leien ontmossen wel even duren. Met een professionele dakreiniger verlopen de werken vlot en efficiënt.

 

Belangrijk: wil je snel en gericht voorstellen van professionele dakreinigers vergelijken? Dat kan door offertes aan te vragen via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Prijs leien dak reinigen

De kostprijs voor het reinigen van je leien dak hangt af van een aantal factoren: het soort leien, de mate van vervuiling, bereikbaarheid van het dak, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Leien dak reinigen/ontmossen: 9 à 15 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten
 • Leien dak reinigen/ontmossen en impregneren: 15 à 30 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten
 • Leien dak reinigen/ontmossen en coaten: 30 à 45 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten

 

Druk de kosten door prijzen te vergelijken!

De prijzen kunnen ook verschillen van dakreiniger tot dakreiniger. Vraag daarom zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je vlot prijzen, maar ook voorstellen, werkwijzen en producten vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.

 

leien dak reinigen

 

 

Werkwijze leien dak reinigen

De werkwijze voor het reinigen van een leien dak kan verschillen volgens het soort leien en de mate van vervuiling. In het algemeen volgt een professionele dakreiniger de volgende stappen:

 1. STAP 1: Leien dak analyseren en voorbereiden

  De dakreiniger zal eerst bekijken om welk soort leien het gaat en hoe beschadigd ze zijn. Voor hij aan het reinigen begint, moet het dak namelijk eerst volledig waterdicht zijn. Ook de aansluiting met de dakgoot moet in orde zijn. Vang je regenwater op in een regenput? Dan koppelt de dakreiniger de afvoerbuizen eerst los van de dakgoot. Zo komen er geen mossen en chemische producten in je put terecht.

 2. STAP 2: Leien dak ontmossen

  De dakreiniger zal meestal eerst een reinigingsproduct aanbrengen op het leien dak om het mos los te weken. Daarna zal hij de leien van boven naar beneden ontmossen met een speciale spuit onder lage druk. Het is daarbij belangrijk om de straal neerwaarts te richten. Zo komt er geen water onder de leien terecht. Door de kracht van het water komen de mossen los en vallen ze van het dak.

 3. STAP 3: Leien dak desinfecteren

  Zijn alle mossen van het dak verwijderd en is de dakgoot schoongemaakt? Dan zal de dakreiniger de leien desinfecteren om de laatste overgebleven (schimmel)sporen te doden. Zo voorkomt hij dat na verloop van tijd die mossen weer zouden aangroeien.

 4. STAP 4: Leien dak impregneren of coaten

  Natuurleien laat je best impregneren. De dakreiniger brengt dan een transparante toplaag aan die na verloop van tijd niet meer zichtbaar is. Zo’n impregneermiddel brengt de originele natuurkleur tot leven. Heb je kunstleien? Als ze nog in een goede staat zijn, kan je ze ook laten impregneren. Is dat niet het geval? Kies dan voor een gekleurde coating. Zo kan je je dak een compleet andere uitstraling geven. Door je leien dak te laten impregneren of coaten, is het weer voor lange tijd beschermd tegen vorst, vocht, mos en vuil.

 

 

Reinigen leien dak met asbest

Heb je kunstleien en is je woning gebouwd voor 1998? Dan bestaat de kans dat het om asbestleien gaat. Die mag je zeker NIET laten reinigen en ontmossen. Zo kunnen namelijk minuscule asbestvezels in de lucht en in onze luchtwegen terechtkomen. Wat dan weer kan leiden tot o.a. long(vlies)kanker en buikvlieskanker.

Je kan asbestleien onder meer herkennen door:

 • Textuur: zie je grote, witte vezels in de breuklijn? Dan zijn de leien asbesthoudend.
 • Vlamtest: ga met een vlam langs een breukvlak. Gloeien de vezels zonder vernield te worden? Dan gaat het allicht om asbest.
 • Formaat: kleine leien van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm zijn wellicht asbesthoudend.

 

Kies voor zekerheid en schakel expert in!

Wil je 100% zeker zijn of je kunstleien asbest bevatten? Doe dan een beroep op een expert. Die kan asbest meestal visueel herkennen en anders laat hij een analyse uitvoeren in een labo. Bij kunstleien met asbest kan je niet anders dan ze te laten verwijderen en vervangen door een andere dakbedekking.

Benieuwd naar prijzen voor het verwijderen en vervangen van kunstleien met asbest? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers