Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dakgoot verstopt: 5 veelgestelde vragen

Bladeren, takken, nestmateriaal en zand hopen zich na verloop van tijd op in je dakgoot. Daardoor kan die verstopt geraken en kan het regenwater van je dak niet meer weg. In dat geval is het erg belangrijk dat je je dakgoot laat ontstoppen. Hoe raakt een dakgoot verstopt? Kan je ze zelf ontstoppen? En wat zijn de kosten? In dit artikel ontdek je het antwoord op 5 veelgestelde vragen!

 

 

Dakgoot verstopt: 5 veelgestelde vragen

VRAAG 1: wat zijn de oorzaken en gevolgen van een verstopte dakgoot?

VRAAG 2: wat te doen bij een verstopte dakgoot?

VRAAG 3: hoeveel kost het ontstoppen van mijn dakgoot?

VRAAG 4: hoe kan ik een verstopte dakgoot voorkomen?

VRAAG 5: kan ik zelf mijn dakgoot ontstoppen?

Ben je op zoek naar een expert om je dakgoot te ontstoppen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met ervaren vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

dakgoot verstopt

 

VRAAG 1: wat zijn de oorzaken en gevolgen van een verstopte dakgoot?

Vuil als bladeren, zand of nestmateriaal hoopt zich gemakkelijk op in je dakgoot. Bovendien kan ook het vuil van je dak in je dakgoot terecht komen. Maak je ze niet regelmatig schoon? Dan belandt het vuil in je regenpijp en raakt die na verloop van tijd verstopt. Vaak merk je een verstopping pas laat op. Daarom is het essentieel om het probleem meteen aan te pakken. Het kan namelijk enkele nare gevolgen met zich meebrengen:

 • Dakgoot loopt over: door de verstopping kan het regenwater niet via de goot en de regenpijp weg. Daarom stroomt de dakgoot over, raakt de regenpijp verstopt en kunnen er zich plassen vormen op de grond.
 • Muggen en vliegen: doordat de doorgang van het regenwater geblokkeerd is, ontstaan er kleine plasjes in de dakgoot. Stilstaand water is een broeihaard voor muggen en vliegjes. Bovendien is het ook een ideale plek voor grassen en onkruid om te groeien.
 • Natte gevel: het water loopt over de dakgoot en komt op de gevel terecht. Daardoor kunnen vochtproblemen in de muur ontstaan.
 • Beginnende lekkages: door de verstopping kan het overtollige water onder het dakbeschot terecht komen. Daardoor loop je het risico op waterschade op het plafond.

 


VRAAG 2: wat te doen bij een verstopte dakgoot?

Een simpele verstopping kan je eventueel zelf proberen op te lossen. Het is echter verstandig om er een expert bij te halen. Zo ben je zeker van de juiste aanpak voor het ontstoppen van je dakgoot. Een professional gaat doorgaans als volgt te werk:

 1. Voorbereiding

  Ter voorbereiding verzamelt een expert eerst de benodigdheden. Om de ontstopping weg te werken heeft die werkhandschoenen, een schepje, een borstel, een emmer, een tuinslang en een ladder nodig. Daarna verwijdert die alvast al het overtollige vuil uit de dakgoot.

 2. Ontstoppen

  Als de verstopping in je regenpijp zichtbaar is, kan een professional het vuil met de hand proberen te verwijderen. Is de verstopping te hardnekkig? Dan haalt die de regenpijp uit elkaar door de beugels los te maken en de pijp uit te spoelen.

 3. Controle

  Indien nodig herstelt de specialist de regenpijp om ze daarna met de beugels terug te plaatsen. Om zeker te zijn dat de verstopping verholpen is, giet de expert na het schoonmaken water door de regenpijp. Is er nog steeds een verstopping? Dan probeert die een andere methode.

Ben je op zoek naar een specialist voor je verstopte dakgoot? Dan kan je via onze offerteservice gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale experts. Start je aanvraag hier!

 


VRAAG 3: hoeveel kost het ontstoppen van mijn dakgoot?

Afhankelijk van de mate van verstopping kan je ervoor kiezen om zelf je dakgoot en regenpijp te ontstoppen. Bij een lichte verstopping ben je geholpen met een verstoppingsveer die je gemakkelijk kan verkrijgen in doe-het-zelfzaken. Doorgaans betaal je voor al je benodigdheden ongeveer € 10 à 45 (incl. btw).

Zijn je dakgoot en regenpijp sterk vervuild? Dan schakel je een specialist in. De prijs hangt dan af van een aantal factoren. Denk maar aan de mate van verstopping, de bereikbaarheid van je dakgoot, de aanwezigheid van lekkages, … Een ontstoppingsbedrijf hanteert meestal een starttarief tussen de € 65 en € 90 (excl. btw) voor het eerste half uur. Per kwartier extra werk komt er tussen de € 20 en € 35 bij.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om jouw verstopte dakgoot te verhelpen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vaklui in jouw buurt!

 

Komt de verzekering tussen bij een verstopte regenpijp of dakgoot?

Zit je met schade door een verstopte dakgoot of regenpijp? Dan komt de verzekeraar in principe tussen, maar alleen als de schade een gevolg is van een plotse en onverwachte gebeurtenis. Daarom is het belangrijk dat je je dakgoot regelmatig laat schoonmaken. Als je dat niet doet, ben je volgens de verzekeraar nalatig en riskeer je dat de schade niet gedekt is.

 

dakgoot verstopt bladvanger

 


VRAAG 4: hoe kan ik een verstopte dakgoot voorkomen?

Je kan bij lichte verstoppingen ervoor kiezen om zelf je dakgoot te ontstoppen. Bij een verstopte regenpijp is dat echter moeilijker. Daarom is het doorgaans aangeraden om een professional in te schakelen. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om te voorkomen dat je dakgoot verstopt raakt:

 • Boldraadroosters en bladvangers: je kan een aantal tussenstukjes installeren om te voorkomen dat vuil zich verder zet in je dakgoot of regenpijp. Boldraadroosters plaats je op je regenpijp om vuil tegen te houden en bladvangers houden rondwaaiend afval uit je dakgoot.
 • Snoeien: je kan daarnaast ook ronddwarrelende blaadjes en vuil beperken door op tijd je bomen en struiken te snoeien. Dat voorkomt een hoop overlast bij harde wind en zorgt ervoor dat je dakgoten niet zo snel verstopt raken.
 • Dak reinigen: ook vuil van op je dak komt terecht in de dakgoot. Door regelmatig je dak te reinigen en ontmossen, voorkom je dat het vuil zich ophoopt in je dakgoot.

 


VRAAG 5: kan ik zelf mijn dakgoot ontstoppen?

Je kan heel wat dingen zelf doen om een verstopping te voorkomen. Toch is het aangeraden om een reinigingsbeurt of ontstopping van je dakgoot aan een professional over te laten. Op die manier geniet je van heel wat voordelen:

 • Advies op maat: een specialist heeft ervaring met het ontstoppen van dakgoten. Daarom weet die perfect welke methode die moet gebruiken om jouw dakgoot opnieuw schoon te maken. Ook bij vragen of twijfels kan je steeds bij een professional terecht.
 • Correcte uitvoering: een professional weet hoe die een dakgoot en regenpijp moet ontstoppen. Door een expert in te schakelen ben je dus zeker dat je dakgoot op een correcte manier gereinigd is. Bovendien neemt die ook de nodige beschermingsmaatregelen wanneer die de hoogte in moet.
 • Onderhoudscontract: het is mogelijk om met een professional een onderhoudscontract aan te gaan. Op die manier hoef je nooit meer zelf te denken aan je dakgoten schoonmaken. Een specialist contacteert jou namelijk tijdig om een nieuwe afspraak te maken.
 • Financiële voordelen: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief voor de ontstopping van je dakgoten. Op die manier betaal je slechts 6% btw op alle arbeids- en materiaalkosten in plaats van 21%.

TIP: ben je op zoek naar een professional om je dakgoot te ontstoppen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier!

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers