Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Witte dakcoating: voordelen & plaatsing

De meeste platte daken zijn zwart van kleur, maar witte daken winnen wel aan populariteit. Zo’n plat dak in het wit houdt je woning koeler in de zomer en zorgt voor een hoger rendement van je zonnepanelen en airco. Wil je graag ook je dak wit verven? Dat kan snel en eenvoudig met een witte dakcoating. In dit artikel lees je hoe een ervaren vakbedrijf te werk gaat en of je zo’n klus ook zelf kan doen.

Ga snel naar:
Hoe witte dakcoating aanbrengen?
Dak wit coaten: gemiddelde prijs
Zelf dak wit verven of expert?
Alternatief: plat dak renoveren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is mijn dak wit verven een goed idee?

Is je plat dak al even aan een grondige reiniging toe? Dan is het slim om na die schoonmaakbeurt de kers op de taart te zetten met een witte dakcoating. Zo’n plat dak in het wit levert je namelijk de volgende grote voordelen op:

 • Sterk verkoelend effect: wit reflecteert de warmte, in tegenstelling tot zwart. Daardoor warmt een plat dak in het wit veel minder op. Het temperatuurverschil van het dak kan oplopen tot maar liefst 30 graden Celsius. En in je woning kan je de temperatuur dankzij een dakcoating in het wit doen dalen met maar liefst 5 à 7 graden Celsius.
 • Langere levensduur van je dak: een witte coating verkoelt je plat dak niet alleen, het verlengt ook de levensduur ervan met wel 10 jaar. Zo’n siliconen dakcoating in het wit biedt namelijk een optimale bescherming tegen uv-straling, vuil, vocht en vorst. Bovendien is je plat dak ook beter bestand tegen grote temperatuurschommelingen.
 • Groter rendement van airco en zonnepanelen: heb je zonnepanelen en/of de buitenunit van een warmtepomp op je plat dak staan? Dan zorgt een dakcoating in het wit voor een hoger rendement van beide installaties. Zonnepanelen presteren beter in een koelere omgeving en ook een airco moet minder hard werken als de lucht rond de unit minder warm is.
 • Budgetvriendelijke renovatiemethode: en het allerbeste nieuws? Tegenover deze voordelen staat slechts een beperkte kostprijs. Een renovatiecoating is relatief goedkoop en je plat dak ziet er achteraf bovendien weer als nieuw uit.

Witte dakcoating kopen? Dat kan in onze webshop, maar je kan ook terecht bij 1 van onze dakspecialisten voor gratis advies op maat.  Kom nu in contact met professionele vakbedrijven!

witte dakcoating

 

Hoe witte dakcoating aanbrengen?

De meeste dak coatings in het wit zijn bedoeld om platte daken uit bitumen of EPDM te verven. Al kan je met zo’n gekleurde verflaag ook hellende daken budgetvriendelijk renoveren. Maar hoe gaat een ervaren dakreiniger te werk om een EPDM of bitumen dak wit te maken? De belangrijkste stappen op een rij:

 

 1. Plat dak inspecteren

  Een ervaren dakreiniger neemt je plat dak eerst grondig onder de loep. Zitten er scheurtjes in je dakbedekking? Is er blaasvorming te zien? Komt de dakbedekking op bepaalde plaatsen los aan de dakranden? Indien nodig voert zo’n vakspecialist eerst de nodige herstellingen uit voor hij je plat dak reinigt en wit verft.

 2. Plat dak grondig reinigen

  Een dak wit coaten start met een grondige reiniging. Als de ondergrond niet zuiver, stofvrij en droog is, kan de dakcoating minder goed hechten. Daarom maakt een vakbedrijf je dak eerst grondig schoon met een hogedrukreiniger. Pas als alle vuil, mossen en algen verdwenen zijn, gaat hij aan de slag met de witte dakcoating.

 3. Primer aanbrengen (optioneel)

  Een siliconen dakcoating in het wit is elastisch en dus goed bestand tegen mogelijke scheurvorming. Bij sommige coatings is het echter aangewezen om eerst een primer aan te brengen. Die extra laag zorgt voor een optimale hechting van de witte dakcoating zelf. Al hangt deze stap af van product tot product.

 4. Witte dakcoating aanbrengen (in 2 lagen)

  Ten slotte is het tijd om de dakcoating in het wit aan te brengen. Een vakspecialist gebruikt daarvoor een speciale verfroller om snel en doeltreffend te werk te gaan. Na de eerste laag laat hij alles minstens 24u drogen, afhankelijk van het weer. Daarna brengt hij nog een tweede laag aan. De buitentemperatuur tijdens de werken moet minstens 5 graden Celsius zijn.

Een ervaren dakspecialist inschakelen? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven in je buurt voor advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

 

Dak wit coaten: gemiddelde prijs

De kosten om je dak wit te coaten, hangen vooral af van je keuze om zelf aan de slag te gaan of niet. Hoeveel betaal je als doe-het-zelver en wat kost het inschakelen van een professioneel vakbedrijf? Een korte blik op beide kostenplaatjes:

 

1. Prijs zelf dak wit verven

Doorgaans kan je met 1 liter witte dakcoating ongeveer 2 vierkante meter coaten. De prijzen in doe-het-zelfzaken starten vanaf 40 à 45 euro per liter (incl. btw). Hou er wel rekening mee dat je altijd 21% btw betaalt op je dakcoating. Terwijl dat bij een dakspecialist slechts 6% is (als je woning minstens 10 jaar oud is).

Zelf witte dakcoating kopen? Je vindt een mooi en uitgebreid aanbod aan coatings op maat in onze webshop!

 

2. Prijs dak wit laten verven

Werk je samen met een gespecialiseerd vakbedrijf? Dan mag je voor een grondige reiniging en coating van je plat dak rekenen op 30 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Je betaalt dus iets meer in vergelijking met doe-het-zelven, maar je bespaart jezelf wel veel tijd én je bent zeker van het beste resultaat!

Meerdere totaalprijzen vergelijken? Goed idee, want de verschillende kostenposten kunnen variëren van dakwerker tot dakwerker. Ontvang vrijblijvend offertes voor witte dakcoating!

 

dakcoating wit

 

Zelf dak wit verven of dakbedrijf inschakelen?

Op een plat dak een witte dakcoating aanbrengen, is een klus die je eventueel zelf kan doen. Het is veiliger dan werken op een hellend dak en het vereist geen jarenlange kluservaring. Toch zit een optimaal eindresultaat ook hier in de details. Wil je geen onaangename verrassingen achteraf? Dan is een professionele dakreiniger inschakelen nog altijd de beste optie. Zo geniet je optimaal van deze voordelen:

 

 • Grondige check van je plat dak: zomaar je plat dak beginnen te coaten, is geen goed idee. Misschien zijn er eerst bepaalde herstellingswerken nodig: eventuele scheurtjes in je bitumen of EPDM, loszittende naden, … Daarom inspecteert een dakwerker je plat dak eerst grondig.
 • Eventuele voorbereidende herstellingen: blijken er herstellingen aan je plat dak nodig? Dan voert een vakbedrijf die eerst uit volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker dat je na de dakcoating toch niet met lekkages te maken krijgt.
 • Correcte reiniging en coating: een vakbedrijf reinigt en coat je plat dak zoals het hoort. Zo’n ervaren expert weet waarmee hij rekening moet houden en hoe hij te werk moet gaan. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat en een plat dak dat er weer voor vele jaren tegenkan.
 • Snelle dakwerken: ga je zelf aan de slag? Dan ben je met zo’n project al gauw heel wat kostbare tijd kwijt. Terwijl zo’n dakwerker dankzij zijn ervaring en gereedschap erg snel te werk gaat. Wil je jezelf dus veel moeite besparen? Dan schakel je beter zo’n vakbedrijf uit je buurt in.
 • Kwalitatieve materialen: een professionele dakwerker gebruikt enkel primers en witte dakcoatings van topkwaliteit. Bovendien kan hij die doorgaans ook aankopen aan scherpere tarieven dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw voor zo’n dakcoating in het wit. Dat verlaagd btw-tarief geldt zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten.

Gratis in contact komen met een ervaren vakbedrijf in je buurt? Daarvoor moet je enkel het offerteformulier invullen. Daarna nemen meerdere experts contact met je op en kan je hun offertes naast elkaar leggen om de beste keuze te maken. Start nu met vergelijken!

 

Alternatief: plat dak renoveren

Een dakcoating is niet in alle situaties de beste renovatiemethode. Blijkt uit de inspectie van je plat dak dat er veel scheurtjes in je dakbedekking zitten? Of dat de EPDM op verschillende plaatsen loskomt aan de dakranden? Dan is het beter om je dakbedekking volledig te vervangen in plaats van een dakcoating aan te brengen. Als je je dakbekleding een paar jaar na de coating toch moet vervangen, is die dakcoating weggegooid geld. Terwijl je na een volledige dakrenovatie weer goed zit voor minstens 30 jaar!

Laat ik best mijn plat dak coaten of volledig renoveren? Een professioneel vakbedrijf inspecteert eerst grondig je dak en geeft je dan gericht advies. Laat je dak checken door een professional!

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers