Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

Geen enkele dakbedekking ontsnapt na verloop van tijd aan mosvorming. Sommige daken kan je probleemloos reinigen met een hogedrukreiniger, maar dat is niet altijd zo. Wanneer is je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger aangewezen? Hoe gaat een professionele dakreiniger daarbij te werk? En hoeveel betaal je per m²? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Werkwijze
Kostprijs
Zelf ontmossen of vakman?
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wanneer is je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger aangeraden?

Je dak reinigen met een hogedrukreiniger is niet altijd de meest geschikte methode. Wil je zeker zijn van een aanpak op maat van jouw dak? Dan laat je beter je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger als het gaat om:

 • Leien dak: om schade aan je leien dak te voorkomen, brengt een vakman eerst een reinigingsproduct op maat aan. Zo weekt hij het mos los. Daarna ontmost hij de leien met een speciale spuit onder lage druk van boven naar beneden.
 • Rieten dak: riet ontmossen vergt een specifieke aanpak zonder hogedrukreiniger. Een vakman kan het mos uit het rieten dak kammen, maar ook het riet bespuiten met een anti-mosmiddel is mogelijk.
 • Hardnekkige mosvorming: is je dak al lange tijd niet meer gereinigd? Bij zware en hardnekkige mossen en algen is het aangeraden om eerst een biologisch reinigingsmiddel te laten aanbrengen op je dakbedekking. Daarna kan een vakman je dak ontmossen onder een lagere druk of met een borstel.
 • Dakbedekking in minder goede staat: is je bemoste dakbedekking al enige jaren oud? Kwetsbare dakpannen, shingles, roofing, … laat je best niet ontmossen onder hoge druk. Anders loop je het risico op extra schade en mogelijke lekkages.

Zeker zijn van de juiste reinigingsmethode? Een vakman weet perfect welke aanpak en reinigingsproducten geschikt zijn voor jouw dak. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende dakreinigers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Voordelen en nadelen

Niet zeker of je je dak beter laat ontmossen met of zonder hogedrukreiniger? We zetten kort de voor- en nadelen van reinigen zonder hoge druk op een rij.

 

Voordelen dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

 • Geen schade aan je dakbedekking: in bepaalde situaties (bv. rieten of leien dak, hardnekkige mosvorming, …) kan een hogedrukreiniger schade toebrengen aan je dakbedekking. Tip: een professionele dakreiniger kan perfect inschatten wanneer het gebruik van een hogedrukreiniger is aangewezen en wanneer niet.
 • Langere levensduur van je dakbedekking: een gereinigd dak zonder mosvorming gaat veel langer mee. Bovendien ben je met een reinigingstechniek zonder hoge druk ook zeker dat je je dakbedekking niet beschadigt. Zo kan je rekenen op een maximale levensduur van je dak.
 • Minder vuil rond je woning: je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger is in bepaalde gevallen niet alleen veiliger, maar ook properder. Je hebt  namelijk geen last van stukken mos rond je woning door de krachtige waterstraal van de hogedrukreiniger.
 • Biologische producten: om het mos los te weken, laat een vakman eerst een reinigingsproduct op maat inwerken op je dakbedekking. Meestal gaat het om een biologisch, milieuvriendelijk middel dat 100% afbreekbaar is. Kortom, geen chemische producten die schadelijk zijn voor jou en je omgeving.

 

Nadelen dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

 • Tragere reinigingsmethode: na het reinigen met een hogedrukreiniger is je dak direct proper. Laat je je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger? Dan gaat het reinigingsproces trager, omdat het anti-mosmiddel moet inwerken op je dakbedekking (enkele uren tot maximaal een paar dagen).
 • Arbeidsintensieve werken: je dak laten schoonspuiten met een hogedrukreiniger is behoorlijk eenvoudig. Bij het reinigen zonder hogedrukreiniger of onder lage druk komt meer kijken: reinigingsmiddel aanbrengen, voldoende lang laten inwerken, schoonmaken met een borstel of met een spuit onder lage druk, …
 • Duurdere techniek: je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger vergt meer arbeids- en materiaalkosten. De kostprijs ligt dus gemiddeld hoger dan bij het schoonspuiten van je dak zonder een reinigingsmiddel. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw dak? Ontvang gratis offertes bij dakreinigers actief in je buurt.

 

Hoe je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger?

Je dak ontmossen zonder hogedrukreiniger is een precieze, arbeidsintensieve klus die de nodige ervaring vergt. Een professionele dakreiniger volgt doorgaans de volgende stappen:

 1. Dak analyseren en voorbereiden

  Eerst en vooral inspecteert een dakreiniger grondig je dakbedekking. Op basis van die analyse kiest hij de meest aangewezen reinigingsmethode en een reinigingsmiddel op maat. Alvorens van start te gaan, sluit hij ook de waterafvoer af. Zo vermijd je een verstopping en komen er ook geen stukken mos in je eventuele regenwaterput terecht.

 2. Reinigingsproduct op maat aanbrengen

  Is het volgens de vakman beter om je dakpannen te reinigen zonder hoge druk? Of gaat het om een leien of een rieten dak? Dan brengt hij eerst een speciaal reinigingsproduct aan met bv. een onkruidsproeier. Meestal gaat het om een biologisch, milieuvriendelijk anti-mosmiddel dat voldoende lang moet inwerken op de mossen en algen.

 3. Mossen en algen verwijderen

  Zijn de mossen en algen voldoende losgeweekt? Dan kan het in sommige gevallen volstaan om het resterende vuil gewoon voorzichtig te verwijderen met een borstel. Bij een leien dak zal de dakreiniger dan weer een speciale spuit onder lage druk gebruiken. Zo verwijdert hij snel en efficiënt de overblijvende mossen zonder je leien te beschadigen.

 4. Dakbedekking nabehandelen

  Zijn de mossen verwijderd? Dan brengt de vakman eerst een schimmeldodend desinfectiemiddel aan. Zo voorkom je dat de mossen na verloop van tijd terugkeren. Wil je je dakbedekking nog voor langere tijd beschermen tegen vuil, mos, vocht, …? Dan kan je ook nog een transparante of gekleurde beschermlaag laten aanbrengen. Die laatste optie is vooral aangewezen als je dakbedekking er na de reiniging niet langer mooi uitziet.

Op zoek naar een dakreiniger actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offertepagina.

 

Prijs dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

De kostprijs voor het ontmossen van je dak zonder hogedrukreiniger hangt vooral af van de oppervlakte en de bereikbaarheid van je dak, het gebruikte reinigingsmiddel, de eventuele nabehandeling, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort ontmossingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Dak ontmossen€ 9 à 15
Dak ontmossen + impregneren (transparant)€ 15 à 30
Dak ontmossen + coaten (gekleurd)€ 30 à 45

Een precieze prijs voor jouw dak? Je vraagt best prijsvoorstellen aan bij verschillende dakreinigers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, gebruikte producten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht en vlot vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

leien dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

 

Zelf dak ontmossen of dakreiniger inschakelen?

Je kan eventueel zelf je dak ontmossen, maar je kan uiteraard ook een beroep doen op een professionele dakreiniger. Wat is voor jou nu de beste keuze? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

Heb je een makkelijk bereikbaar dak? Of is de mosvorming niet te hardnekkig? Dan kan je eventueel zelf je dak ontmossen. Voor een goed eindresultaat zonder extra schade aan je dakbedekking hou je wel best rekening met enkele belangrijke aandachtspunten: van boven naar beneden werken bij een hellend dak, een reinigingsproduct op maat van je dakbedekking kiezen, een goede timing (na een vochtige periode), …

BELANGRIJK: hou er rekening mee dat je bij doe-het-zelven al je materiaal zelf moet aankopen aan het btw-tarief van 21%. Werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw, zowel op de arbeidskosten als de materiaalkosten.

 

2. Dak laten ontmossen zonder hogedrukreiniger

Wil je 100% zeker zijn van een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan schakel je best een ervaren dakreiniger in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: is het beter om je dak met of zonder een hogedrukreiniger te ontmossen? Welk reinigingsmiddel is het meest geschikt voor jouw dakbedekking? Laat je je dak achteraf best impregneren of coaten? Een vakman geeft je graag advies op maat voor de beste aanpak voor jouw dak.
 • Veilige, correcte & snelle uitvoering: een dakreiniger beschikt over de nodige valbeveiliging om je dak veilig te ontmossen. Met al zijn ervaring en vakkennis gaat hij ook correct en snel te werk. Zo vallen de arbeidskosten voor deze klus best mee.
 • Geen schade aan je dak: met een huishoudelijke hogedrukreiniger kan je je dakbedekking extra beschadigen. Een vakman werkt enkel met professionele toestellen die ook onder lage druk kunnen werken. Is schoonspuiten helemaal niet aangeraden (bv. bij een rieten dak)? Dan kiest hij voor een andere methode, bv. uitkammen. Zo vermijd je mogelijke schade aan je dak.
 • Kwalitatieve producten en materialen: een dakreiniger beschikt over al het nodige materiaal om je dak correct en vlot te ontmossen. Zo moet jij zelf niks aankopen of huren. Hij kiest ook het juiste reinigingsmiddel, speciaal afgestemd op jouw dakbedekking.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%, zowel voor de arbeids- als materiaalkosten.

CONCLUSIE: met een vakman ben je zeker dat je dak achteraf weer straalt voor lange tijd. Hij weet perfect hoe hij je dakpannen, leien, … kan reinigen zonder hoge druk. Door de snelle werkzaamheden en het verlaagde btw-tarief valt de kostprijs trouwens best mee. Kortom, het loont zeker meer om een vakman in te schakelen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakreinigers