Dakgoot kuisen: wat doe je tegen een verstopte dakgoot?

Verstoppen herfstbladeren, mos of nesten de dakgoot? Dan loopt die over en kan er waterschade aan de afvoer en woning ontstaan. Regelmatig je dakgoot kuisen is belangrijk om dat te voorkomen. In dit artikel vind je prijzen en maatregelen om een verstopte dakgoot te ontstoppen en te voorkomen.

Ga snel naar: Verstopte dakgoot: oplossingen – Prijs dakgoot reinigen

 

Gevolgen van een verstopte dakgoot

 • Plantengroei in de dakgoot: bij verstopping hopen zand en vuil op in de dakgoot. De dakgoot verandert daardoor in een geschikte habitat voor planten en mos en trekt ongedierte aan.
 • Wateroverlast: een verstopte dakgoot kan het regenwater niet goed afvoeren, waardoor het water over de rand stroomt en plassen op de grond vormt.
 • Scheuren in de dakgoot: het vuil en overtollige water dat door de verstopping niet weg kan, vormt extra balast voor de dakgoot. Een slecht onderhouden dakgoot kan daardoor breken en maakt het onveilig om eronder te lopen.
 • Schade aan de woning: bij een verstopping zal het teveel aan water in de dakgoot over de rand en zo ook over de gevel lopen. Dat kan leiden tot schimmels en vochtplekken op de muren. Bij een houten gevelbekleding kan het natte hout zelfs rotten. De overtollige regen kan ook onder het dakbeschot belanden waardoor het dak kan beginnen lekken.
 • Hogere kosten: reparaties aan je huis of je dakgoot kosten veel meer dan regelmatig je dakgoot kuisen. Moet de goot vervangen door een nieuwe, dan loopt de prijs op tot ongeveer € 900 voor een dakgoot in pvc en 1.300 euro voor één in zink. Je dakgoot regelmatig reinigen voorkomt deze extra kosten. Je dakgoot laten kuisen door een professional? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van gespecialiseerde schoonmaakbedrijven via onze offerteservice.

 

Oplossingen tegen een verstopte dakgoot

 • Regelmatig je dakgoot reinigen: de meest efficiënte oplossing is frequent je dakgoot uitkuisen. Doe dit minstens 1x in het najaar, wanneer herfstbladeren erin vallen, en 1x in het voorjaar om te voorkomen dat dieren je dakgoot als nestplaats kiezen. In een groene omgeving is het aangeraden meermaals per jaar de dakgoot te controleren en schoon te maken.
 • Dakgoot controleren: controleer de dakgoot op regelmatige basis om te zien of een reiniging nodig is. Kijk na een dakgootreiniging ook steeds de staat van de dakgoot na. Door vuil te verwijderen en te spoelen zie je natuurlijk beter of een reparatie of vervanging nodig is.
 • Dak reinigen: laat ook je dak reinigen en ontmossen om te vermijden dat vuil daarvan in de afvoer glijdt.
 • Hellingsgraad van de dakgoot aanpassen: maak de hellingsgraad van je dakgoot groot genoeg, zodat water en vuil goed kunnen afvloeien.
 • Snoeien: snoei takken in de buurt van je dakgoot om te voorkomen dat ze erin vallen.
 • Preventieve middelen plaatsen: je goot bladvrij houden doe je door een bladrooster of boldraadrooster te plaatsen in de afvoer. Scherm je goot ook af met gaas of een afdekplaat. Ter voorkoming van vogelnesten kan je vogelschroten installeren.

 

dakgoot reinigen

 

Prijs dakgoot reinigen

De prijs voor een dakgootreiniging hangt af van verschillende factoren. De bereikbaarheid en lengte van de dakgoot bepalen het merendeel van de kosten. Bij dakgoten langer dan 12 meter bijvoorbeeld betaal je soms extra kosten. Voor een hoog dak is er een steiger nodig, wat ook een invloed heeft op de prijs. Extra werken, zoals bladvangers plaatsen, zorgen ook voor extra kosten bovenop de richtprijs. Je dakgoot laten reinigen kost gemiddeld € 3 à 5 per lopende meter (excl. btw en extra’s).

Doe ik het zelf of laat ik de dakgoten kuisen?

Met de juiste kennis en kwalitatief materiaal is je dakgoot uitkuisen niet zo moeilijk. Om een goed resultaat en je eigen veiligheid te garanderen, laat je dit vervelende karweitje beter over aan een professional. Deze beschikt over hoogtewerkers en het juiste reinigingsmateriaal. Een dakreiniger weet ook hoe hij vuil kan verwijderen zonder de goot stuk te wrijven en of hij vogelnesten mag wegnemen. Die mag je namelijk niet zomaar zelf verwijderen volgens de Belgische wetgeving over natuurbescherming. Ontvang hier offertes van specialisten.

 

Kosten zelf dakgoot kuisen versus uitbesteden

Voor een dakgootreiniger betaal je dan wel arbeidskosten, je moet geen benodigdheden en hoogtewerkers huren of aankopen. Een professional is daarom soms voordeliger dan zelf je dakgoot reinigen. Je kan ook een onderhoudscontract aangaan: een professional komt dan regelmatig de goten kuisen op basis van jouw abonnement of afroepcontract, dat vaak goedkoper is dan aparte schoonmaakbeurten.