Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakreiniging.be Online info & advies over dakreiniging en gevelonderhoud.
header image
Dakreiniging.be

Dak ontmossen met bleekwater

Heb je last van mos op je dak? Dan schiet je best zo snel mogelijk in actie. Mos is slecht zowel voor je dakconstructie als je dakpannen. In de winter bevriest het vocht in het mos en zet het uit. Dat kan je dakpannen doen barsten en lekken veroorzaken. Dacht je eraan om je dak te ontmossen met bleekwater, houd dan zeker rekening met de gevolgen en nadelen ervan. Er zijn voldoende alternatieven om je dak kwalitatief en milieuvriendelijk te ontmossen. Een overzicht.

Ga snel naar: aandachtspuntenhoe ontmossenofferte aanvragen

 

Nadelen van bleekwater

Bleekwater en mos gaan niet goed samen, dus lijkt het een uitstekend idee om je dak te ontmossen met bleekwater. Toch zijn er wel wat nadelen verbonden aan deze methode. Zo is bleekwater slecht voor het milieu. Komt bleekwater in je gazon of bij de planten terecht, dan verkleuren ze snel. Bleekwater zorgt ook voor een laagje zout op het dak wat het dak alleen maar vochtiger maakt. Daarnaast maakt bleekwater dakpannen poreus en tast het de afvoerbuizen aan.

 

Alternatieven

Lijkt het je geen goed idee om je dak te reinigen met javel? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Je kan bijvoorbeeld het dak ontmossen met behulp van een hogedrukspuit. Je gebruikt dan geen bleekwater, maar spuit al het mos zonder voorbehandeling met een reinigingsmiddel van het dak af. Een ander alternatief is het dak ontmossen met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Meer info over deze alternatieven vind je hier.

 

Ontmossen met bleekwater: aandachtspunten

Heb je beslist toch je dak te ontmossen met bleekwater, houd dan zeker hier rekening mee:

  • Asbest: ga op voorhand na of je dakpannen ook asbest bevatten. Is dit het geval? Dan is het dak ontmossen niet mogelijk. Het enige wat je dan kan doen, is de dakpannen helemaal vervangen. Vraag zeker raad aan een ervaren vakman. Die vind je hier.
  • Dakpannen: ga na uit welk materiaal je dakpannen bestaan. Is dit erg poreus materiaal? Dan is het dak ontmossen met bleekwater niet handig. Het bleekwater zal de dakpannen alleen maar poreuzer maken.
  • Afvoerbuizen: zorg ervoor dat het bleekwater niet in je afvoerpijpen en zo in de regenput terechtkomt. Het beste kan je je afvoerbuizen afkoppelen voor je begint met het ontmossen.
  • Tuin: probeer te voorkomen dat het bleekwater in je tuin of op je gazon terechtkomt. Planten en gras zal verkleuren en in het ergste geval afsterven.
  • Mengen: gebruik nooit pure javel, maar maak een mengsel dat bestaat uit 50 % bleekwater en 50 %  water.
  • Naspoelen: denk erom dat je de dakgoten na het ontmossen met veel zuiver water naspoelt, zodat alle resten bleekwater zijn verdwenen. Daarna sluit je de afvoerpijpen weer aan.

dak ontmossen bleekwater

 

Hoe dak ontmossen met bleekwater?

Wil je je dak ontmossen met bleekwater, realiseer je dan dit best een gevaarlijke klus is. Bovendien is het van groot belang dat je weet of jouw dakpannen wel tegen javel bestand zijn. Ook speelt de bereikbaarheid van het dak een rol: een steil dak is een stuk lastiger te reinigen dan een plat dak. Ga je zelf je dak ontmossen? Hou je dan steeds aan volgende werkwijze:

  1. Inspectie: het ontmossen van daken begint met een inspectie van het dak. Hierbij controleer je met welk soort dakpannen je te maken hebt en in welke staat ze verkeren.
  2. Afkoppelen regenpijpen: ter voorbereiding van het dak ontmossen met bleekwater koppel je de regenpijpen af. Dit is om te voorkomen dat er bleekwater in de regenput terechtkomt. Ook kan de afvoer nu niet verstopt raken met resten mos.
  3. Aanbrengen product: vervolgens breng je het mengsel van water en javel aan op het dak. Hiervoor kan je het beste een onkruidsproeier gebruiken. Het mengsel van javel en bleekwater moet ongeveer een uur intrekken.
  4. Schoonspuiten: spuit het dak schoon met een hogedrukreiniger. Begin bij de nok en werk naar de goot toe. Door neerwaarts te spuiten gaat er geen water onder de pannen door naar binnen. Je gebruikt een hogedrukspuit met een V-straal en een druk van 80 bar onder een hellingshoek van 35 graden.
  5. Impregneren: de kans is groot dat er resten mos en schimmels achterblijven op het dak. Daarom ga je het dak impregneren met een mosdodend middel.

 

Een ervaren dakwerker zal nooit gebruik maken van bleekwater, maar steeds kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven. Tevens heeft de vakman de juiste materialen om bij het dak te komen en het dak te ontmossen. Ook weet hij hoe hij met de materialen om moet gaan. Zo is de juiste waterdruk van cruciaal belang zodat je je pannen niet beschadigt. Ontvang hier vrijblijvend offertes van erkende dakreinigers uit je buurt.

 

Nabehandeling

Als het dak helemaal vrij is van mos, kan je deze eventueel nabehandelen met een coating die mosvorming tegengaat. Dat voorkomt de groei van nieuwe mossen niet, maar remt wel sterk de groei ervan. Meestal breng je eerst een primer aan op het dak dat net ontmost is. Deze primer zorgt ervoor dat de coating beter hecht op de pannen. Na een droogtijd van enkele uren zal de coating zelf worden aangebracht. De kans op de vorming van mos is nu een stuk kleiner, waardoor het opnieuw ontmossen van het dak langer kan worden uitgesteld.

 

Dak laten ontmossen

Kortom, jouw dak ontmossen kan maar is niet de beste en meest milieuvriendelijke oplossing. Het is best een risicovolle onderneming waar je ook het juiste materiaal en aangepaste producten nodig voor hebt. Daarom kies je beter voor een ervaren dakreiniger. Die bekijkt de ernst van de situatie en stelt zijn reinigingsmethode daarop af voor een uitstekend resultaat.

Je mag ervan uitgaan dat het ontmossen van het dak 9 tot 15 euro per vierkante meter kost. Wil je dat er ook nog een nabehandeling plaatsvindt door het aanbrengen van een coating? Reken dan op een prijs tussen 30 en 45 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn excl. btw en incl. arbeidskosten. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat. Zo kan je prijzen en werkwijzes vergelijken en de meest interessante optie eruit pikken.

dak ontmossen met javel

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd dakreinigingsbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakreinigers