Zelf dak ontmossen
Zijn je dakpannen, leien, … bedekt met mos? Dan wacht je best niet te lang om je dak te ontmossen. Je kan daarvoor een professionele vakman inschakelen, maar je kan ook zelf je dak ontmossen. Hoeveel kosten beide opties ongeveer? Wat zijn de voor- en nadelen? En vooral, wat is voor jou nu de beste keuze? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
OPTIE 1: Zelf dak ontmossen
OPTIE 2: Dak laten ontmossen
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
Waarom moet ik mijn dak ontmossen?
Mossen en algen, geen enkel dak ontsnapt eraan na verloop van tijd. Merk je zelf mosvorming op je dakbedekking? Dan pak je dat probleem best zo snel mogelijk aan. Zo’n dakontmossing is namelijk erg belangrijk voor:
- Verzorgde, mooie uitstraling: een bemost dak ziet er vuil en smerig uit. Is die onverzorgde look voor jou een doorn in het oog? Door je dak te ontmossen, ziet het er weer zo goed als nieuw uit.
- Schade aan de dakbedekking voorkomen: mos houdt vocht vast, wat nadelig is voor de dakconstructie. Het mos en vocht maken je dakpannen, leien, … namelijk poreus en kunnen op termijn ook barsten en scheuren doen ontstaan. Zeker bij vriesweer is het risico op beschadiging groot. Het vocht in het mos zet dan uit, met schade aan je dakbedekking tot gevolg.
- Lekkages vermijden: worden de scheuren en barsten door mosvorming groter? Dan kan je te maken krijgen met een daklekkage. Dat kan op zijn beurt ook gevolgen hebben voor je dakisolatie:
- Optimale dakisolatie: bij een lekkage kan het vocht onder meer in je dakisolatie dringen, waardoor het isolatiemateriaal zijn isolerende werking verliest. Dat vertaalt zich in een hogere energierekening.
- Verlengde levensduur van je dak: een dak zonder mos verslijt veel minder snel. Die langere levensduur spaart je een hoop geld uit.
TIP: wil je graag zelf je dak ontmossen? Dan vind je een uitgebreid aanbod aan hogedrukreinigers en -accessoires in onze webshop. Heb je een moeilijk bereikbaar dak (bv. hellend dak) en neem je liever geen enkel risico? Dan schakel je beter een professionele dakreiniger in. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.
OPTIE 1: Zelf dak ontmossen
Heb je een makkelijk bereikbaar dak (bvb. maar 1 verdieping)? En geen last van hoogtevrees? Of is het mos op je dak niet te hardnekkig? Dan kan je overwegen om zelf je dak te ontmossen. Maar hoe kan je een dak ontmossen? Wel, dat kan eenvoudig met een hogedrukreiniger. Let op, doe-het-zelven houdt de nodige risico’s in. Wil je zeker zijn van een veilige dakontmossing met een kwalitatief eindresultaat op lange termijn? Volg dan zeker deze richtlijnen:
- Denk aan je veiligheid: jezelf goed beschermen is ongetwijfeld het belangrijkste advies als je zelf je dak wil ontmossen. Afhankelijk van de bereikbaarheid van je dak zorg je best voor een stabiele ladder, een hoogtewerker, degelijke valbeveiliging, … Ook stevig schoeisel met antislip is sterk aangeraden. Een bemost dak kan erg glad zijn.
- Begin bij de nok (hellend dak): heb je een hellend dak? Dan begin je best aan de nok en ontmos je je dak stelselmatig naar beneden toe.
- Spuit in een neerwaartse richting: het is belangrijk om in een neerwaartse richting te spuiten met de hogedrukreiniger. Zo vermijd je dat je water onder de sluitingen van je dakbedekking spuit.
- Vermijd een te harde straal: met een te harde waterstraal bestaat het risico dat je je dakbedekking nog meer beschadigt. Gebruik daarom een V-straal bij een waterdruk van ongeveer 80 bar.
- Zorg voor reinigingsproducten op maat: is het mos op je dak wél zeer hardnekkig? Dan kan het nodig zijn om na het schoonspuiten een reinigingsproduct te vernevelen op je dak. Na een inwerktijd spoel je je dak dan opnieuw schoon. Zorg wel voor een product op maat van jouw dakbedekking en lees ook de gebruiksaanwijzing goed na.
- Ontkoppel je afvoerbuis: heb je een regenput? Ontkoppel dan zeker eerst de afvoerbuis van je dakgoot. Zo komen er geen mos, algen en eventueel ook reinigingsproduct in je regenwater terecht.
- Ontmos je dak na een vochtige periode: een goede timing is belangrijk als je zelf je dak wil ontmossen. Na een vochtige periode is het moment bij uitstek. Als het mos goed doordrongen is met vocht, is de hechting op de ondergrond namelijk minder sterk. Zo komt het mos vlotter los.
Benodigd materiaal om zelf dak te ontmossen
Zelf je dak ontmossen op een veilige en correcte manier? Dan moet je investeren in het kwalitatief materiaal. Voor deze klus heb je het volgende nodig:
- een hogedrukreiniger en de nodige accessoires (bv. verlengstuk)
- eventueel reinigingsproduct op maat (bij hardnekkige mosvorming)
- stevige ladder, stelling, valbeveiliging, … (afhankelijk van het soort dak)
Prijs zelf dak ontmossen
Van plan om zelf je dak te ontmossen? Dan betaal je enkel voor het materiaal dat je nodig hebt. We zetten enkele richtprijzen op een rij:
- Hogedrukreiniger: vanaf 70 euro (incl. btw)
- Spuitlans/verlengstuk voor hogedrukreiniger: vanaf 35 euro (incl. btw)
- Anti-mos producten: vanaf 20 euro voor 1 liter (incl. btw)
TIP: op zoek naar het nodige materiaal om vlot zelf je dak te ontmossen volgens de regels van de kunst? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.
OPTIE 2: Dak laten ontmossen
Voel je je niet veilig op grote hoogte en neem je liever geen risico’s? Of wil je gewoon zeker zijn van een optimale dakontmossing zonder schade aan je dakbedekking? Dan schakel je beter een ervaren dakreiniger in om je dak te laten ontmossen. Zo’n specialist gaat doorgaans als volgt te werk:
-
Dak inspecteren
Een dakreiniger kijkt eerst je dak goed na. Op basis het soort dak, de dakbedekking en de mate van vervuiling bepaalt hij de meest geschikte reinigingsmethode. Die analyse is nodig om mogelijke schade aan je dak te vermijden. Zo vergt elk type dakbedekking (dakpannen, dakplaten, leien, EPDM, …) een specifieke aanpak.
-
Waterafvoer afsluiten
Voor de dakreiniger je dak ontmost, sluit hij eerst je waterafvoer af. De losse stukken mos en algen kunnen anders voor een verstopping van je waterafvoer zorgen. En heb je een regenwaterput? Dan wil je natuurlijk ook vermijden dat er mos en chemische producten in je regenwater terecht komen.
-
Dak ontmossen
Nu gaat de dakreiniger over tot het ontmossen van je dak. Of hij daarvoor een reinigingsproduct gebruikt, hangt vooral af van de mate van de mosvorming. De dakreiniger weet perfect welk type product hij moet gebruiken voor welke dakbedekking. Ook de nodige inwerktijd van het reinigingsmiddel kan hij met z’n ervaring goed inschatten.
-
Dakcoating aanbrengen
Je wil natuurlijk vermijden dat het mos snel terugkeert. Daarom brengt de dakreiniger op het einde van de werkzaamheden nog een dakcoating aan. Dat is een transparante, beschermende laag die mosvorming sterk afremt. Zo ben je zeker dat je niet snel opnieuw een dakreiniger moet inschakelen. Je kan doorgaans kiezen voor een transparante of gekleurde dakcoating.
Voordelen dak laten ontmossen
Heb je een hellend dak? Telt je huis meerdere verdiepingen en voel je je niet op je gemak op grotere hoogte? En wil je vermijden dat het mos snel weer zijn opwachting maakt op je dakbedekking? Dan doe je best een beroep op een professionele dakreiniger. Met zijn ervaring en expertise ben je zeker van:
- Veilige hoogtewerken: een dakreiniger beschikt over de nodige valbeveiliging, een stelling of hoogtewerker, … Zo kan hij je dak ontmossen op een veilige én efficiënte manier. Bovendien moet jij dit materiaal ook zelf niet kopen of huren.
- Correcte, vlotte uitvoering: een dakreiniger beschikt niet alleen over het benodigde materiaal en de juiste producten, maar ook over de vakkennis om je dak te ontmossen volgens de regels van de kunst. Dankzij zijn ervaring ontmost hij je dak ook snel en efficiënt. Zo vermijd je dat de arbeidskosten oplopen.
- Geen dakbeschadiging: als je zelf je dak ontmost met de verkeerde techniek, een te hoge waterdruk, … riskeer je om je dak zelfs nog meer te beschadigen. Door te kiezen voor een dakreiniger vermijd je mogelijke extra schade. Met al zijn ervaring weet hij perfect hoe hij je dak moet ontmossen.
- Advies op maat: heb je nog vragen over de preventie van mosvorming op je dak? Of over de frequentie waarmee je je dak moet laten ontmossen? Een dakreiniger geeft je graag meer uitleg op maat van jouw situatie.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten als voor de materiaalkosten. Zo kan je de kosten voor je dakontmossing al behoorlijk drukken.
TIP: wil je liever niet zelf je dak ontmossen? Via onze offerteservice kan je gratis voorstellen aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.
Prijs dak laten ontmossen
De kostprijs voor het laten ontmossen van je dak hangt onder meer af van de oppervlakte en de bereikbaarheid van je dak, de mate van vervuiling, of je een dakcoating wil of niet, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Ontmossen van daken: 9 à 15 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
- Ontmossen + coaten van daken: 30 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Belangrijk: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen ook verschillen van specialist tot specialist. Wil je gericht en vlot prijzen, maar ook werkwijzen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 dakreinigers actief in je buurt via onze offertepagina.
CONCLUSIE: dak zelf of laten ontmossen?
Is je dak vlot bereikbaar en steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Dan is het zeker mogelijk om zelf je dak te ontmossen. Toch wegen het risico op vallen en de investeringen qua tijd en materiaal (bv. hoogtewerker huren, reinigingsproducten kopen, …) niet op tegen het comfort van een dakreiniger inschakelen.
Bovendien zorgt een vakman dankzij zijn expertise voor een correcte aanpak, aangepast aan jouw dakbedekking. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvol, fraai eindresultaat op lange termijn. Door de efficiënte en snelle werking van een vakman in combinatie met het verlaagd btw-tarief (in sommige gevallen), valt de kostprijs van een vakman ook goed mee. Kortom, als je alle voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar afweegt, blijft je dak laten ontmossen door een vakman de beste keuze.
TIP: wil je de voorstellen van verschillende dakreinigers naast elkaar leggen? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: